AIEA confirmă instalarea unor centrifuge avansate în Iran

AIEA confirmă instalarea unor centrifuge avansate în Iran
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 sep 2019

Agenția Internațională a Energiei Atomice (AIEA), organul ONU însărcinat cu controlul activităților nucleare ale Iranului, a confirmat luni instalarea de către Teheran a unor centrifuge avansate, susceptibile să crească stocul iranian de uraniu îmbogățit, o nouă etapă în reducerea angajamentelor pe care Republica islamică și le-a asumat în cadrul Acordului de la Viena în dosarul nuclear din 2015, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Începând de sâmbătă, Iranul ”a instalat sau era pe cale să instaleze”, la instalația de îmbogățire de la Natanz, 22 de centrifuge de tip IR-4, una de tip IR-5, alte 30 de tip IR-6 și trei modele de tip IR-6s, potrivit ”verificărilor” efectuate la fața locului de către agenție, a anunțat un purtător de cuvânt IAEA într-un comunicat.

Republica islamică, care a detaliat sâmbătă aceste noi măsuri, a anunțat totodată că va continua să autorizeze același acces inspectorilor ONU însărcinați să-i supravegheze programul nuclear. Duminică, directorul interimar AIEA Cornel Feruță, s-a dus la Teheran, unde s-a întâlnit cu conducători iranieni scrie News.ro.

Rovana Plumb, anunțată în postul de comisar european din partea României CITEȘTE ȘI Rovana Plumb, anunțată în postul de comisar european din partea României

Potrivit acordului în dosarul nuclar iranian din 2015, Iranul este, în acest stadiu, autorizat să producă uraniu îmbogățit doar cu centrifuge din prima generație - IR-1.

Punerea în funcțiune a unor centrifuge avansate ar urma să accelereze producția de uraniu îmbogățit și să crească stocurile țărili care depășesc din iulie limita stabilită prin acest acord (300 de kilograme) încheiat între Republica islamică și Grupul 5+1 (China, Franța, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite și Germania).

AIEA a mai anunțat luni că Teheranul a informat-o duminică cu privire la intenția sa de a instala în ”cascadă” - un procedeu menit să îmbunătățească procesul de îmbogățire - 164 de centrifuge de tip IR-4 și 164 de modele IR-2m.

Verificările și urmărirea situației în Iran urmează să fie discutate începând de luni la Viena, unde începe o reuniune trimestrială a Consiliului Guvernatorilor AIEA.

Iranul a început în mai să-și reducă angajamentele la care a consimțit prin acest acord, ca represalii față de decizia luată cu un an mai înainte de Statele Unite de a denunța acest text și de a reimpune sancțiuni economice Teheranului.

viewscnt
Afla mai multe despre
aiea
centrifuge