Amendament: Prețuri plafonate la curent și pentru românii care se încălzesc electric

Amendament: Prețuri plafonate la curent și pentru românii care se încălzesc electric
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 oct 2022

Un amendament la legislația de combatere a scumpirilor la energie propus în comisiile Camerei Deputaților își propune să faciliteze plafonarea prețurilor la electricitate și pentru acei consumatori casnici care își încălzesc locuințele cu aparate alimentate cu curent electric și, astfel, consumă mai mult, neputându-se încadra în limitele care dau dreptul la plafonare din normele în vigoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

OUG nr. 27/2022, modificată prin OUG nr. 119/2022, prevede în prezent plafoane de 0,68 lei/kWh pentru casnicii cu consum mediu lunar de cel mult 100 kWh în 2021, respectiv de 0,8 lei/kWh pentru cei care au consumat în medie maximum 300 kWh anul trecut, însă pentru un consum lunar de cel mult 255 kWh.

Jeff Bezos avertizează - Este timpul să ne pregătim pentru vremuri mai dificile în economia SUA CITEȘTE ȘI Jeff Bezos avertizează - Este timpul să ne pregătim pentru vremuri mai dificile în economia SUA

Amendamentul menționat propune introducerea a două noi categorii de plafoane la energie electrică, cu păstrarea și a celor existente în prezent:

- maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul consumatorilor casnici care au încălzirea cu centrale electrice al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0-500 kWh inclusiv;
- maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul consumatorilor casnici care au încălzirea cu centrale electrice al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 500-800 kWh inclusiv.

Mihnea Năstase, mezinul fostului premier Adrian Năstase, gândește un hotel în Poiana Brașov CITEȘTE ȘI Mihnea Năstase, mezinul fostului premier Adrian Năstase, gândește un hotel în Poiana Brașov

″Nu se poate ca unii consumatori casnici să aibă facilități acordate de statul român, iar alții, care folosesc centrale electrice și nu sunt poluatori, să nu aibă deloc facilități. (…) Conform datelor existente, un consumator casnic care are încălzirea cu centrale electrice are consum mediu lunar cuprins între 900-1.000 kWh/lună. Luând în calcul și componenta de reducere a consumurilor, din cauza contextului internațional, regional și național, am propus aceste valori de consum între 0-500 kWh/lună, respectiv 500-800 kWh/lună inclusiv, este justificarea amendamentului.

Un amendament concurent pe aceeași temă propune ca plafonul existent actual, de maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, să fie aplicat ″în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 - 300 kWh, sau al căror consum lunar este cuprins între 100,01 - 300 kWh, respectiv este cuprins între 100,01 - 500 kWh pentru perioada 01 octombrie 2022 - 31 martie 2023″.

Control ANPC la 305 de magazine Mega Image. 32 dintre ele ar putea fi închise temporar. Amenzi de 5,5 milioane de lei CITEȘTE ȘI Control ANPC la 305 de magazine Mega Image. 32 dintre ele ar putea fi închise temporar. Amenzi de 5,5 milioane de lei

″În lunile reci (octombrie - martie), consumul de energie este mai mare. Mai ales la cei care trebuie să se încălzească electric, deoarece nu sunt racordați la încălzirea centralizată, nu au bani să-și pună centrală individuală pe gaz și nu se pot încălzi cu lemne sau cu cărbune pentru că locuiesc la bloc. Este complet anormal ca, în această perioadă a anului, plafonul de compensare să fie calculat tot ca în timpul verii. De exemplu, un singur calorifer electric de 2.500 W, care este în funcțiune 8 ore pe zi, consumă 608 kWh pe lună. Sau un reșou de numai 1.000 W, care funcționează 8 ore pe zi, folosește 243 kWh pe lună. În aceste condiții, plafonarea consumului la 255 sau la 300 kWh/lună în perioada rece este total insuficientă și va crea mari probleme, mai ales celor cu venituri reduse″, se menționează în fundamentarea amendamentului.

Legea de aprobare a OUG nr. 119/2022 a fost votată de Senat, cu modificări, și se află în prezent la comisiile Camerei Deputaților, cameră decizională.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare preturi energie
scumpiri energie
reducere consum energie
criza energetica
legislatie plafonare energie