ANALIZĂ Cât veți plăti cu noul sistem de plafonare a facturilor la gaze și electricitate: Preț pe energie la nivelul celui concurențial al Hidroelectrica, iar cel la gaze – cu 72% sub cea mai avantajoasă ofertă din piață, cea a Gazprom

ANALIZĂ Cât veți plăti cu noul sistem de plafonare a facturilor la gaze și electricitate: Preț pe energie la nivelul celui concurențial al Hidroelectrica, iar cel la gaze – cu 72% sub cea mai avantajoasă ofertă din piață, cea a Gazprom
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 18 ian 2022

Prețul final de furnizare, cu toate tarifele, taxele și costurile incluse, plătit de consumatorii casnici la electricitate va fi fixat, după plafonare și compensare, la nivelul de 0,68 lei/kWh la energie electrică, acesta fiind, practic, astfel, aproximativ egal cu cea mai avantajoasă ofertă concurențială din piață, cea a producătorului de stat Hidroelectrica, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

În cazul gazelor, prețul final va fi de 0,221 lei/kWh la gaze naturale, cu 72% mai mic decât cea mai bună ofertă "la liber" din momentul de față, de 0,795 lei/kWh, a WIEE România, subsidiara locală a gigantului rus de stat Gazprom.

Aceasta reiese din noul sistem de plafonare a facturilor, decis luni seara de autorități.

Majorarea cu 50% a limitei de consum de gaze, care conferă dreptul la compensare, este însă poate cea mai importantă dintre măsurile avansate. Mulți consumatori casnici au plătit sume mari în plus nereușind să se încadreze în limitele în vigoare în momentul de față.

FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

În cazul consumatorilor noncasnici, aceștia vor avea un preț plafonat la energie electrică de 1 leu/kWh, în timp ce IMM-urile, respectiv firmele cu cifre de afaceri anuale nete sub 50 milioane euro, active totale mai mici de 43 milioane euro și mai puțin de 250 de salariați, precum și firmele din industria alimentară, vor avea un preț plafonat de 0,37 lei/kWh la gaze naturale.

Plafoanele se referă la prețurile finale de furnizare, cu toate tarifele reglementate, costurile și taxele incluse. 

În prezent, dintre agenții economici, doar IMM-urile beneficiază de facilități pentru consumul de energie și gaze, printre care nu se numără însă și plafonarea prețurilor.

Astfel, legislația în vigoare prevede că IMM-urile, cabinetele medicale individuale, alte profesii liberale, microîntreprinderile, PFA-urile, precum și întreprinderile individuale și familiale beneficiază de exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență și accizei, precum și de exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.

Philip Morris International începe comercializarea în România a dispozitivului lil SOLID 2.0 introdus de IQOS pentru a accelera progresul către un viitor fără fum CITEȘTE ȘI Philip Morris International începe comercializarea în România a dispozitivului lil SOLID 2.0 introdus de IQOS pentru a accelera progresul către un viitor fără fum

În piață, potrivit comparatorului de prețuri al ANRE, nu există oferte concurențiale pentru clienți noncasnici cu prețuri finale sub 1 leu/kWh la energie electrică sau sub 0,37 lei/kWh la gaze naturale, plafoanele anunțate de șeful Executivului, iar în actualul sistem de subvenționare, scutirile acordate nu scad nici pe departe prețurile finale până la respectivele niveluri plafonate.

De prețuri plafonate la energie electrică și gaze naturale beneficiază, în baza legislației în prezent în vigoare, doar consumatorii casnici, precum și spitalele, unitățile de învățământ, creșele, ONG-urile, furnizorii de servicii sociale și unitățile de cult. Plafoanele de preț final pentru aceștia sunt de 1 leu/kWh la energie electrică și de 0,37 lei/kWh și ar urma să scadă, de la 1 februarie, la 0,8 lei/kWh la energie și 0,31 lei/kWh la gaze.

În plus, pentru gospodăriile populației, se va păstra compensarea de 0,291 lei/kWh la energie, coroborată însă cu creșterea limitei de consum lunar de la 300 kWh la 500 kWh, prețul final neputând scădea sub 0,68 lei/kWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare preturi energie gaze
compensare facturi energie gaze
decontare plafonare compensare furnizori energie gaze