Arabia Saudită, Rusia și alți producători de petrol vor conveni reducerea producției de petrol doar dacă vor participa și Statele Unite

Arabia Saudită, Rusia și alți producători de petrol vor conveni reducerea producției de petrol doar dacă vor participa și Statele Unite
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 apr 2020

Arabia Saudită, Rusia și alți producătorii de petrol aliați vor accepta reducerea producției de petrol doar dacă Statele Unite și alte țări se vor alătura măsurilor de susținere a prețurilor țițeiului care au scăzut puternic din cauza crizei coronavirusului, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cu toate acestea, Departamentul american al Energiei a subliniat marți, într-un comunicat, că producția de petrol din SUA este deja în scădere, fără să fie nevoie de o măsură a guvernului, remarca fiind conformă cu strategia Casei Albe de a nu interveni pe piețele private. Declinul respectiv va fi însă unul lent, pe parcursul următorilor doi ani, scrie News.ro.

Think-tank: Amânarea plății facturilor la utilități de către unii clienți poate fi o măsură bună, dar riscă să dea greș. \ CITEȘTE ȘI Think-tank: Amânarea plății facturilor la utilități de către unii clienți poate fi o măsură bună, dar riscă să dea greș. "Furnizorii ar fi folosiți ca bănci."

Cererea de petrol la nivel mondial a scăzut cu până la 30%, respectiv cu circa 30 de milioane de barili pe zi, în urma măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, care au redus necesarul de carburanți pentru avioane, de benzină și de motorină.

Franța a raportat marți o scădere de 80% a utilizării benzinei.

Arabia Saudită, Rusia și alți membri ai așa-numitului grup OPEC+ și-au exprimat disponibilitatea de a reveni la masa negocierilor, dar și-au condiționat răspunsul de măsurile Statelor Unite și alte unor alte țări care nu sunt membre ale OPEC.

”Înainte să aibă loc o întâlnire între statele OPEC și state din afara OPEC, trebuie să existe un acord referitor la producție din partea oricărei țări care va reduce producția”, a scris marți pe twitter ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zanganeh, adăugând că Statele Unite și Canada trebuie să aibă un rol în stabilirea reducerilor de producție.

OPEC+ urmează să organizeze o videoconferință joi, la ora 14:00 GMT (17:00 ora României), după ce președintele american Donald Trump a declarat săptămâna trecută să Riadul și Moscova au convenit să reducă producția cu o cantitate fără precedent de 10-15 milioane de barili pe zi, respectiv 10%-15% din livrările globale, fără să se angajeze că vor avea loc măsuri și în Statele Unite.

”Referitor la informațiile din presă potrivit cărora OPEC+ va cere Statelor Unite să facă reduceri pentru a se ajunge la un acord:” Raportul de astăzi al Administrației pentru informații în Domeniul Energiei demonstrează că deja sunt proiectate reduceri de 2 milioane de barili de petrol pe zi, fără nicio intervenție a guvernului federal”, a arătat Departamentul pentru Energie.

Niciun acord nu a fost încă oficializat. Riadul și Moscova încearcă să depășească nemulțumirile provocate de discuțiile din luna martie, când discuțiile pentru extinderea acordului de reducere a livrărilor de petrol a eșuat. De atunci, Arabia Saudită a inundat piața cu petrol.

Petrolul Brent, de referință la bursa din Londra, a fost tranzacționat marți în jurul nivelului de 33 de dolari pe baril, care este de circa jumătate față de prețul de la sfârșitul anului 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
arabia saudita
sua