BNR se pregătește pentru scumpirea cu aproape 47% a energiei pe piața liberă

BNR se pregătește pentru scumpirea cu aproape 47% a energiei pe piața liberă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 9 dec 2022

Banca Națională a României (BNR), al cărei obiectiv fundamental stabilit prin lege este asigurarea și menținerea stabilității prețurilor, vrea să încheie un nou contract de furnizare de energie electrică, pe o perioadă de 2 ani, începând cu ianuarie 2023, după expirarea celui aflat în prezent în vigoare, și estimează că prețul mediu în intervalul respectiv ar putea fi cu aproape 47% mai mare decât cel stipulat de înțelegerea existentă cu actualul furnizor.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

BNR a lansat recent o procedură de licitație pentru a achiziționa în total până la 24.200 MWh de curent electric pentru alimentarea celor 33 de imobile ale sale din întreaga țară timp de 2 ani (12.100 MWh anual).

DOCUMENT Proiectul de buget se bazează inclusiv pe modificarea modului de calcul al impozitelor și taxelor pe proprietate, deși Parlamentul tocmai a decis altceva, iar CCR încă nu s-a pronunțat CITEȘTE ȘI DOCUMENT Proiectul de buget se bazează inclusiv pe modificarea modului de calcul al impozitelor și taxelor pe proprietate, deși Parlamentul tocmai a decis altceva, iar CCR încă nu s-a pronunțat

Valoarea totală a contractului este estimată de Banca Națională la 48,37 milioane lei plus TVA, respectiv 57,56 milioane lei cu tot cu taxă, adică în medie 28,78 milioane lei cu TVA inclusă pe an.

Asta înseamnă un preț final estimat de circa 2.378 lei/MWh.

PROFIT NEWS TV Ministrul Turismului, despre promovarea României cu ajutorul influencerilor: Nu au avut nicio influență CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Turismului, despre promovarea României cu ajutorul influencerilor: Nu au avut nicio influență

După cum a relatat Profit.ro, contractul de furnizare de energie al BNR în prezent în vigoare, încheiat în ianuarie 2022 cu valabilitate de un an, are valoarea totală de 19,61 milioane lei cu tot cu TVA. Estimarea de 28,78 milioane lei pe an pentru noul contract înseamnă o majorare cu 46,76%.

BNR vrea preț de tip tarif monom simplu, care însă va putea fi ajustat trimestrial sau lunar, în sus sau în jos, în funcție de evoluțiile cotațiilor de pe piețele angro de energie, în condițiile unor variații de cel puțin +/- 5%, potrivit proiectului de contract de furnizare propus de banca centrală.

ULTIMA ORĂ România, nominalizată într-un raport despre secțiile de poliție pe care China le-ar fi deschis în lume, cu ajutorul țărilor-gazdă, pentru a-și spiona și hărțui cetățenii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România, nominalizată într-un raport despre secțiile de poliție pe care China le-ar fi deschis în lume, cu ajutorul țărilor-gazdă, pentru a-și spiona și hărțui cetățenii

Pe de altă parte, potrivit legislației în vigoare, BNR beneficiază, ca instituție publică, de preț final plafonat de maximum 1 leu/kWh (1.000 lei/MWh), cu TVA inclusă, pentru 85% din consumul lunar realizat, restul consumului fiind facturat la 1,3 lei/kWh (1.300 lei/MWh).

Luna trecută, BNR a revizuit în sus prognoza de inflație pentru finele lui 2022, de la 13,9% la 16,3%, precum și pe cea aferentă anului viitor, de la 7,5% la 11,2%.

CONFIRMARE VIDEO Nou jucător - Brandul de lux francez Guerlain, cu Angelina Jolie ca ambasadoare, a venit cu magazin propriu în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE VIDEO Nou jucător - Brandul de lux francez Guerlain, cu Angelina Jolie ca ambasadoare, a venit cu magazin propriu în România

Efectele șocului energetic au depășit semnificativ ce am anticipat noi la BNR. Niciodată nu s-au dus la prețurile la energie atât de mult în costul final (al produselor și serviciilor – n.r.)″, a declarat atunci guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu. 

El a adăugat că rămâne de văzut ce impact va avea plafonarea prețurilor la electricitate și gaze asupra temperării inflației.

BNR afirmă în mod constant că principalul motor al creșterii îngrijorătoare a ratei inflației care a debutat toamna trecută, anume scumpirea galopantă a energiei electrice, se află în afara controlului politicii monetare.

viewscnt
Afla mai multe despre
crestere inflatie
scumpire energie
criza energetica
bnr inflatie preturi energie
bnr tinta inflatie
bnr prognoza inflatie
plafonare preturi energie