Cât costă bugetul de stat plafonarea prețurilor la energie și gaze de iarna trecută

Cât costă bugetul de stat plafonarea prețurilor la energie și gaze de iarna trecută
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 iul 2022

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale în perioada noiembrie 2021 – martie 2022 înseamnă deocamdată pentru bugetul de stat costuri totale de peste 1,3 miliarde de lei, reprezentând compensații datorate de Ministerul Energiei furnizorilor de profil pentru diferențele dintre prețurile plafonate facturate clienților și costurile companiilor, potrivit celor mai recente date ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Până joi, un număr de 82 de companii de furnizare au depus la ANRE un total de 329 de cereri de decontare.

McDonald’s a majorat prețul cheeseburgerilor în Marea Britanie pentru prima dată în 14 ani CITEȘTE ȘI McDonald’s a majorat prețul cheeseburgerilor în Marea Britanie pentru prima dată în 14 ani

Din acestea, 200 au fost aprobate, 54 au fost declarate ineligibile, iar 75 se află în diverse stadii de analiză la Autoritate.

"(...) pe măsură ce operatorii încarcă datele și documentele justificative, solicitate de către experții alocați, verificarea și determinarea acestora se va realiza cu maximă operativitate", se arată într-un comunicat al instituției.

Personalul navigant al Ryanair din Spania plănuiește greve săptămânale până în ianuarie, pentru salarii mai mari CITEȘTE ȘI Personalul navigant al Ryanair din Spania plănuiește greve săptămânale până în ianuarie, pentru salarii mai mari

ANRE a dat aprobare de plată de către Ministerul Energiei pentru cereri de decontare însumând 1.339.555.679,92 lei.

Furnizorii au cerut în total 1.349.281.824,45 lei, iar valoarea cererilor ineligibile se ridică la 9.726.144,53 lei.

VIDEO Ucraina atacă în premieră pe teritoriul Rusiei cu o armă americană CITEȘTE ȘI VIDEO Ucraina atacă în premieră pe teritoriul Rusiei cu o armă americană

Mult mai problematică și mai costisitoare va fi decontarea plafonării prețurilor aplicată de la 1 aprilie 2022. Întrebat miercuri dacă statul are bani pentru rambursarea către furnizorii de energie și gaze a costurilor plafonării prețurilor la consumatorii finali și care este impactul bugetar, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că se lucrează la estimare, în condițiile în care în spațiul public circulă informații despre un impact de zeci de miliarde lei.

"Așteptăm analiza fundamentată a unei estimări. Amintesc că, atunci când s-a adoptat ordonanța 27, estimarea de impact bugetar a fost de 9 miliarde lei pe tot anul. Dacă în fiecare etapă venim cu tot felul de estimări... Rectificarea nu se construiește decât pe cifre concrete. Iar banii vor fi puși la rectificare așa cum sunt stabiliți în baza analizelor pe care le facem și noi, și Ministerul Energiei, cu care ajungem la un consens, bani reprezentând facturi care vin la plată și sunt sume certe și exigibile, nu estimări care se schimbă de pe o săptămână pe alta", a punctat ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
scumpire gaze
pret energie
pret gaze
criza energie ue
criza gaze ue