Petrolul Brent se îndreaptă spre a șasea creștere săptămânală consecutivă. Barclays și-a majorat estimările și vede un preț mediu de 70 dolari/baril în acest an

Petrolul Brent se îndreaptă spre a șasea creștere săptămânală consecutivă. Barclays și-a majorat estimările și vede un preț mediu de 70 dolari/baril în acest an
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 18 mai 2018

Cotațiile petrolului Brent, de referință pe piața gobală, se îndreaptă spre a șasea creștere săptămânală consecutivă, pe fondul revenirii cererii, al sancțiunilor iminente împotriva Iranului și scăderii producției în Venezuela, dar și al întreruperilor repetate ale producției în Nigeria.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Brent este în creștere cu circa 0,15% față de închiderea de ieri și se tranzacționează la circa aproape de 80 de dolari pe baril, nivel pe care l-a depășit ieri pentru scurt timp, marcând un nou maxim al ultimilor 3 ani și jumătate. Petrolul West Texas Intermediate, de referință în SUA, este și el în urcare și se îndreaptă spre a treia creștere săptămânală la rând.

Președintele american Donald Trump a anunțat retragerea SUA din acordul nuclear cu Iran, decizie ce reprezintă o amenințare pentru exporturile celui de-al treilea mare producător din cartelul OPEC.

Grupul bancar britanic Barclays și-a revizuit în creștere estimările de preț pentru Brent și anticipează un preț mediu de 70 de dolari în acest an și de 65 de dolari în 2019. Anterior, estimările băncii indicau un preț de 63 de dolari în 2018 și de 60 de dolari anul viitor.

La începutul lunii, OMV Petrom și-a revizuit considerabil estimarea privind prețul mediu al petrolului Brent pentru acest an, de la 50 dolari/baril, cotație pe care și-a fundamentat bugetul, la 68 dolari pe baril.

CE lansează ”blocking statute” pentru a apăra întreprinderile europene din Iran de sancțiuni americane CITEȘTE ȘI CE lansează ”blocking statute” pentru a apăra întreprinderile europene din Iran de sancțiuni americane

"Scăderea producției în Venezuela, decizia lui Trump privind sancțiunile împotriva Iranului, o nouă întrerupere a producției în Nigeria și dovezile empirice oferite de cea mai recentă rundă de rezultate financiare creează necesitatea unei revizuiri a prețului estimat", spun analiștii băncii.

Barclays afirmă că producția Venezuelei ar putea coborî sub 1 milion de barili pe zi, de la circa 1,5 milioane de barili pe zi în luna aprilie.

Totodată, banca de investiții americană Jefferies spune că sancțiunile împotriva Iranului ar putea reduce cantitatea de petrol din piață cu peste 1 milion de barili pe zi.

India, un consumator major de petrol, și-a exprimat frustarea față de evoluția prețurilor. În replică, ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, i-a transmis ministrului indian al Petrolului, Dharmendra Pradhan, că sprijinirea creșterii economice globale este unul dintre obiectivele-cheie ale Arabiei Saudite.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret
cotatii
iran
trump
venezuela
opec
brent
sanctiuni
nigeria