Consiliului Concurenței: Reducerea accizelor carburanților s-a transmis integral în preț. Cum a schimbat tarifele fiecare companie

Consiliului Concurenței: Reducerea accizelor carburanților s-a transmis integral în preț. Cum a schimbat tarifele fiecare companie
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 ian 2020

Reducerea accizelor cu 32 bani/litru (inclusiv TVA), aplicată de la 1 ianuarie 2020, atât pentru benzină, cât și pentru motorină, s-a transmis integral în prețul carburanților la pompă, arată concluzia Consiliului Concurenței, în urma monitorizării realizate prin intermediul platformei „Monitorul Prețurilor”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Totodată, în urma monitorizării, autoritatea de concurență a constatat că  prețurile carburanților s-au menținut relativ constante la sfârșitul anului trecut, în perioada de la anunțul privind reducerea accizelor și până la implementarea măsurii, neînregistrându-se o tendință de majorare a acestora.

Toate cele șase mari companii distribuitoare de carburanți la nivel național au redus prețurile cu cel puțin 32 de bani/litru, chiar dacă unele dintre ele au modificat prețurile în două etape și/sau cu o ușoară întârziere, spun reprezentanții autorității de concurență.

Transgaz a pierdut în fața bulgarilor \ CITEȘTE ȘI Transgaz a pierdut în fața bulgarilor "vămuirea" a peste 20 mil. mc/zi de gaz rusesc din tarifele de tranzit plătite de Gazprom

"Astfel, din datele existente pe platforma Monitorul Prețurilor, reiese că: OMV, Petrom, Rompetrol și Lukoil au scăzut prețurile la pompă cu întreaga valoare a reducerii de accize, din prima zi a anului, atât pentru benzină, cât și pentru motorină. MOL a aplicat, la 1 ianuarie, reduceri mai mari decât cele rezultate din reducerea accizelor: pentru benzină, doar 36% din stații au scăzut prețurile cu 32 bani/litru, restul aplicând reduceri între 34-42 bani/litru, în timp ce pentru motorină numai 43% din stații au scăzut prețurile cu 32 bani, restul aplicând reduceri între 34-40 bani/litru", mai spun ei.

În rețeaua Gazprom, prețurile carburanților au fost diminuate în două etape: -22 bani/litru pe 31 decembrie și -10 bani/litru pe 1 ianuarie 2020.

SOCAR a transferat integral scăderea accizei în prețuri, dar cu o ușoară întârziere, modificările fiind aplicate în data de 3 ianuarie.

În data de 7 ianuarie, majoritatea companiilor au crescut prețurile la pompă ale tuturor produselor cu 4 bani/litru, ceea ce ar putea fi rezultatul creșterii cotațiilor internaționale ale produselor petroliere din perioada anterioară.

"Utilizând aplicația Monitorul Prețurilor am reușit să urmărim evoluția pieței și, așa cum ne-am așteptat, reducerea accizei s-a resimțit integral în prețul la pompă. Vom continua monitorizarea acestei piețe și a comportamentului companiilor, mai ales în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

În luna iulie 2019, Consiliul Concurenței a lansat platforma online Monitorul Prețurilor, prin intermediul căreia consumatorii au posibilitatea să afle prețurile practicate de către principalele rețele de distribuție a carburanților auto.

viewscnt
Afla mai multe despre
benzina
motorina
pret
accize
consiliul concurentei
monitorul preturilor