E.ON, Shell și Schlumberger finanțează un start-up care transformă energia eoliană cu ajutorul zmeielor

E.ON, Shell și Schlumberger finanțează un start-up care transformă energia eoliană cu ajutorul zmeielor

Foto: KPS

scris 13 dec 2016

Kite Power Systems (KPS), un start-up britanic care folosește zmeie pentru a transforma energia eoliană în energie electrică, a obținut o finanțare de 5 milioane lire sterline (5,86 milioane euro) de la trei dintre greii industriei mondiale, fonduri destinate testării unui sistem cu o capacitate de 500 kW în primăvara anului viitor.

Banii au fost atrași de la grupul german E.ON, Royal Dutch Shell și grupul Schlumberger, cel mai mare furnizor global de servicii pentru industria petrolieră, potrivit unui comunicat al companiei britanice.

Fondată în 2011, KPS (anterior Kite Power Solutions) transformă energia vântului în energie electrică cu ajutorul unui sistem bazat pe două zmeie conectate la un generator, ce se pot înălța până la o altitudine de 450 de metri, mult peste înălțimea turbinelor convenționale. Tehnologia, printre puținele de acest fel la nivel mondial, presupune costuri mai mici cu până la 50% comparativ cu turbinele eoliene. Un alt avantaj major este mobilitatea, sistemul putând fi folosit în regiuni greu accesibile.

Transgaz acuză Bulgaria că se opune unei capacități mai mari de import de gaze din România CITEȘTE ȘI Transgaz acuză Bulgaria că se opune unei capacități mai mari de import de gaze din România

“Abordarea KPS are potențialul să schimbe piața energiei eoliene și vine în sprijinul obiectivului E.ON de a reduce costurile cu producerea energiei renerabile. În plus, am profitat de oportunitatea de a fi printre primii producători de energie regenerabilă în zonele în care, din motive economice și tehnice, acest lucru nu este posibil în prezent”, a spus Frank Meyer, vicepreședintele diviziei B2C și Inovație a E.ON.

KPS va folosi fondurile obținute de la cei trei investitori pentru a testa o instalație eoliană cu o putere de 500 kW în Wigtownshire, vestul Scoției. Ulterior, compania intenționează să dezvolte sisteme cu o putere individuală de 3MW, capabile să producă cu până la 20% mai multă energie comparativ cu turbinele convenționale, potrivit The Guardian.

viewscnt
Afla mai multe despre
kite power systems
kps
e.on
shell
schlumberger
zmeie
energie eoliana