Enel a semnat un acord cu Macquarie Asset Management pentru a vinde 50% din Enel Green Power Hellas

Enel a semnat un acord cu Macquarie Asset Management pentru a vinde 50% din Enel Green Power Hellas
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iul 2023

Enel a semnat un acord cu Macquarie Asset Management pentru a vinde 50% din Enel Green Power Hellas și a înființat o societate mixtă. Acordul a fost semnat pentru o sumă totală de aproximativ 345 de milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

La finalizarea tranzacției, EGP și Macquarie Asset Management vor încheia un acord de acționariat care prevede controlul comun al EGPH pentru a co-gestiona portofoliul actual de energie verde al companiei, alături de continuarea proiectelor planificate, sporind și mai mult capacitatea instalată.

Tranzacția ar urma să genereze un efect pozitiv total de aproximativ 345 de milioane de euro asupra datoriei nete consolidate a Grupului, corespunzător participației de 50% vândute de EGP, care urmează să fie contabilizată în 2023; nu sunt incluse în acest scenariu aproximativ 400 de milioane de euro datorie netă deconsolidată în 2022, deoarece EGPH era deja clasificată ca „deținută în vederea vânzării”. Mai mult, tranzacția este de așteptat să genereze un impact pozitiv de aproximativ 390 de milioane de euro asupra EBITDA curent și raportat de Grup pentru 2023.

Schimbare avansată pentru prosumatori - Compensare financiară mult mai rapidă CITEȘTE ȘI Schimbare avansată pentru prosumatori - Compensare financiară mult mai rapidă

Finalizarea vânzării, care este estimată pentru ultimul trimestru al anului 2023, este supusă unor condiții prealabile uzuale pentru acest tip de tranzacții, inclusiv autorizarea din partea autorităților antitrust competente.

EGPH operează 59 de centrale cu o capacitate instalată totală de 482 MW care produc energie eoliană, solară și hidroelectrică, precum și șase proiecte solare în construcție, cu o capacitate totală de 84 MW. EGPH dezvoltă, de asemenea, un portofoliu de proiecte eoliene și solare, alături de extinderea activităților sale în proiecte de stocare și hibride.

În România, grupul ceh Macquarie Infrastructure and Real Assets (”MIRA”) a preluat anterior 7 companii de la CEZ, cu aproximativ 961 milioane de euro (24,6 miliarde de coroane).

Recent, Enel, prin filiala Enel Green Power S.p.A, a semnat un acord și cu INPEX Corporation pentru vânzarea a 50% din cele două entități care dețin toate activitățile grupului în Australia, și anume Enel Green Power Australia Pty Ltd și Enel Green Power Australia Trust, în prezent deținute în totalitate de EGP. La încheierea tranzacției se așteaptă ca Enel Green Power și INPEX să controleze în comun Enel Green Power Australia. Se preconizează că tranzacția va genera un impact pozitiv de aproximativ 87 de milioane de euro asupra EBITDA curent și raportat de grup pentru 2023, precum și un efect pozitiv de aproximativ 145 de milioane de euro asupra datoriei nete a grupului pentru 2023.

UE aprobă tranzacția prin care Compania Națională de Petrol din Abu Dhabi cumpără 25% din OMV CITEȘTE ȘI UE aprobă tranzacția prin care Compania Națională de Petrol din Abu Dhabi cumpără 25% din OMV

EGPA operează în prezent 3 centrale fotovoltaice cu o capacitate totală instalată de 310 MW, precum și un proiect eolian de 76 MW aflat în construcție și un proiect solar de 93 MW în fază de execuție. EGPA dezvoltă, de asemenea, un portofoliu semnificativ de proiecte eoliene, solare, de stocare și proiecte hibride, în toată Australia, alături de extinderea activităților sale în domeniul soluțiilor inovatoare în cadrul operațiunilor sale de retail și trading.

Enel Green Power, parte a Grupului Enel, dezvoltă și operează centrale de energie regenerabilă la nivel mondial și este prezentă în Europa, America, Africa, Asia și Oceania. Enel Green Power este lider mondial în domeniul energiei curate, cu o capacitate totală de peste 59 GW și un mix de producție care include ener

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
inpex corporation