Engie România, profit în scădere. Grupul francez care controlează compania a trecut pe profit după 2 ani de pierderi

Engie România, profit în scădere. Grupul francez care controlează compania a trecut pe profit după 2 ani de pierderi
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 9 mar 2018

Profitul net al Engie România, una dintre cele două companii care domină industria locală de distribuție și furnizare de gaze naturale, a scăzut anul trecut cu peste 11%, de la 80 de milioane de euro la 71 de milioane euro. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Evoluția rezultatului din România contrastează cu cea companiei-mamă, care a trecut pe profit după 2 ani consecutivi de pierderi.

Engie România, controlată de grupul francez omonim, care deține o participație de 51% la companie, este, alături de E.ON, unul dintre jucătorii principali din industria de distribuție de gaze naturale pe piața locală. Compania distribuie gaze naturale unui număr de 1,6 milioane de clienți, prin rețele de distribuție în lungime totală de 19.000 de kilometri, în 19 județe din sudul României și București.

Petrotel-Lukoil SA intră pe piața de furnizare a energiei electrice CITEȘTE ȘI Petrotel-Lukoil SA intră pe piața de furnizare a energiei electrice

În 2017, veniturile Engie România au crescut la 1,06 miliarde euro, de la 989 milioane euro în anul anterior. Compania franceză precizează că vremea favorabilă din România s-a reflectat într-o creștere a vânzărilor de gaze. Totuși, rezultatul net a fost în scădere.

Profitul net aferent participației deținute de grupul francez a fost de 36 milioane euro, în scădere de la 41 milioane euro.

Alături de grupul francez omonim, printre acționarii Engie România se mai numără statul român, cu o participație de 37%, și Fondul Proprietatea, care deține 12% din acțiuni. 

La nivel de grup, Engie a raportat un profit net de 1,4 miliarde de euro, susținut de finalizarea unui plan de restructurare pe 3 ani. Spre comparație, grupul francez a raportat o pierdere de 400 milioane euro anul trecut și de 4,6 miliarde euro în 2015.

Astfel, grupul francez plănuiește să își remunereze acționarii cu un dividend de 0,75 euro/acțiune, în creștere de la 0,7 euro/acțiune anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
engie
gaze
engie romania
profit