FOTO Dezastru energetic în Texas din cauza frigului. Peste 2 milioane de gospodării nu au curent, prețul a ajuns la 9.000 dolari/MWh, iar furnizorii își "mituiesc" clienții ca să scape de ei

FOTO Dezastru energetic în Texas din cauza frigului. Peste 2 milioane de gospodării nu au curent, prețul a ajuns la 9.000 dolari/MWh, iar furnizorii își "mituiesc" clienții ca să scape de ei

Sursă foto: captură canal YouTube KHOU 11

scris 16 feb 2021

Un val de frig polar care a lovit luni statul american Texas a făcut să crească brusc și masiv cererea de energie electrică și gaze naturale în regiune, provocând avarii majore la mai multe unități de producție, linii și stații electrice și ducând la înghețarea turbinelor multor parcuri eoliene, ceea ce a obligat operatorul de transport și sistem statal ERCOT să recurgă la întreruperi controlate succesive în tranșe, prin rotație, ale alimentării cu curent electric a consumatorilor din diverse zone pentru evitarea unui blackout generalizat și a dus prețurile angro de pe piața spot aproape de plafonul reglementat de 9.000 dolari/MWh, transmite presa americană. 

Din cauza frigului și a viscolului, sistemul energetic texan a pierdut la un moment dat capacități de producție de până la 25.000 MW, cu funcționare întreruptă din cauza condițiilor meteorologice extreme, potrivit SP Global. Cele mai afectate au fost fermele eoliene, care nu pot funcționa în condiții de frig extrem, precum și unele centrale pe gaze naturale, din cauza penuriei de materie primă determinată de explozia cererii și a problemelor tehnice cauzate de frig la instalațiile de extracție a gazelor din zăcăminte și depozite, dar și la cele de transport și distribuție.

eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți

Numărul consumatorilor cu alimentare întreruptă a urcat la un moment până la peste 4 milioane de gospodării, redus ulterior la circa 2 milioane. ERCOT a declarat stare de urgență energetică de gradul 3, nivelul maxim.

Surpriză - Bonas, afacere de familie clujeană lansată imediat după Revoluție, vine la bursă CITEȘTE ȘI Surpriză - Bonas, afacere de familie clujeană lansată imediat după Revoluție, vine la bursă

Autoritățile au făcut apeluri la reducerea consumului, atât de către marii clienți industriali, cât și de către populație, pentru a permite efectuarea reparațiilor necesare înlăturării avariilor și a nu se pune și mai mare presiune pe sistem. Consumatorii casnici au fost rugați să își seteze la temperaturi cât mai joase instalațiile casnice de încălzire, să tragă obloanele și draperiile, să scoată din priză toate electrocasnicele neutilizate și să evite folosirea aparatelor cu consum mare, precum mașinile de spălat rufe sau vase.

Problema este cu atât mai gravă cu cât cele mai multe dintre locuințele din Texas sunt concepute și construite din punct de vedere al izolațiilor pentru a face față caniculei, nu frigului, și pentru diferențe de temperatură interior-exterior semnificativ mai mici decât cele din prezent și de semn contrar. Astfel, necesarul de energie pentru încălzire este mult mai mare decât cel pentru răcire. Circa 60% din locuințele din Texas se încălzesc cu electricitate.

"În condițiile în care producția este limitată, tot ceea ce putem face este să reducem cererea. Deocamdată, aceasta depășește cu mult oferta din cauza vremii, a înghețării turbinelor eoliene și a problemelor din sistemul de gaze", a declarat Dan Woodfin, șeful de operațiuni de sistem la ERCOT, la un post de televiziune din Houston.

FOTO Dezastru energetic în Texas din cauza frigului. Peste 2 milioane de gospodării nu au curent, prețul a ajuns la 9.000 dolari/MWh, iar furnizorii își

Schimbare cu o nuanță - Pensiile vor crește anul următor cu rata inflației, la care se adaugă \ CITEȘTE ȘI Schimbare cu o nuanță - Pensiile vor crește anul următor cu rata inflației, la care se adaugă "cel mult" 50% din creșterea câștigului salarial mediu brut - proiect

Întreruperi controlate succesive în tranșe, prin rotație, ale alimentării cu curent electric sunt de regulă scurte, de cel mult o oră, și survin în Texas în special în lunile de vară, când consumul de energie crește din cauza utilizării intensive a aparatelor de aer condiționat, așa cum s-a întâmplat și în California vara trecută. Acum, însă, autoritățile au transmis că, cel mai probabil, întreruperile se vor prelungi și pe parcursul zilei de marți.

Potrivit legislației din Texas, producătorii de gaze pot invoca forța majoră în situații grave precum cea din prezent pentru a întrerupe livrările fără a fi penalizați financiar. În schimb, cei de electricitate nu pot face asta, iar centralele pe gaze trebuie să cumpere energie de pe piața angro pentru a-și onora contractele atunci când nu dispun de gazele necesare pentru producția proprie, ceea ce majorează și mai mult prețurile.

În aceste condiții, s-a ajuns la situația de neconceput în condiții normale ca unii furnizori de energie să ofere stimulente bănești clienților casnici pentru a se "muta" la concurență, eliberându-i astfel de povara financiară de a fi nevoiți să cumpere electricitate pe piața angro la prețuri tot mari pentru a-i alimenta pe consumatori la tarife fixe și, deci, în pierdere.

viewscnt
Afla mai multe despre
pana de curent
blackout
frig texas
intreruperi alimentare energie
scumpire energie