Fosta conducere de la Hidroelectrica Curtea de Argeș, trimisă în judecată de DNA

Fosta conducere de la Hidroelectrica Curtea de Argeș, trimisă în judecată de DNA
scris 14 iul 2016

Octavian Florian Oprea, fost director tehnic la Hidrocentrale Curtea de Argeș (sucursală a Hidroelectrica), a fost trimis în judecată de procurorii DNA. Acesta este acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Conform unui comunicat al DNA, în același dosar au fost trimiși în judecată Constantin Metehoiu, fost director al Hidrocentrale Curtea de Argeș, acuzat de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată; Ștefan Vulparu, inginer în cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș și asociat în cadrul unei societăți comerciale; Nicolae Arman, fost director tehnic la SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș SA; Emil Nicolae Vasile Stăticescu, fost șef serviciu comercial în cadrul SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș; Vasile Oae, șef al laboratorului Metrologie — PRAM din cadrul aceleiași companii; Alături de aceștia au mai fost trimiși în judecată Teodor Dima, Florin Nicolae Stoian, asociat în cadrul unei societăți comerciale, Bogdan Alexandru Metehoiu și Vlad Alexandru Dragu.

Conform rechizitoriului, în perioada 2011-2012, inculpații Oprea Octavian Florian, în calitate de director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș și Arman Vasile, în calitate de director tehnic al S.C. Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș S.A., beneficiind de ajutorul inculpaților Vulparu Ștefan, Vasile Stăticescu Emil Nicolae, Dima Teodor și Stoian Florin Nicolae, și-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, în legătură cu încheierea a 8 contracte privind implementarea unor sisteme software. Contractele respective au fost atribuite în mod preferențial unor firme controlate de inculpații Dima Teodor, Metehoiu Bogdan-Alexandru și Stoian Florin Nicolae. La una dintre acestea era asociat și inculpatul Vulparu Ștefan.

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că întreaga procedură s-a derulat cu încălcarea dispozițiilor legale și a procedurilor interne, în condițiile în care lucrările nu au fost realizate de firmele beneficiare ale contractelor, nu au existat situații de lucrări, mai mult sistemele respective fie nu există fie sunt nefuncționale și nu au fost livrate componentele software necesare. O parte dintre lucrările trecute la plată au fost realizate de fapt de către personalul SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș.

În realizarea faptelor penale menționate anterior, inculpații Oprea Octavian Florian și Arman Nicolae au beneficiat și de ajutorul inculpaților Oae Vasile și Vasile Stăticescu Emil Nicolae, care au fost și membri în comisiile de evaluare al căror președinte era inculpatul Arman Vasile.

Pentru a disimula originea ilicită a sumei de 2.032.908,47 lei, inculpații Dima Teodor, Metehoiu Bogdan-Alexandru și Dragu Vlad-Alexandru au creat un mecanism prin care în relația cu Hidrocentrale Curtea de Argeș au interpus 4 entități-persoane fizice autorizate. Astfel, banii respectivi au fost transferați în mod repetat din conturile acestor entități în conturi personale, operațiuni urmate de retragerea acestora prin folosirea instrumentelor electronice sau retrageri în numerar.

Prin acțiunile realizate de inculpați s-a produs un prejudiciu de 8.192.817,35 lei bugetului S.C. Hidroectrica S.A., sumă cu care această societate s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile aparținând inculpaților Oprea Octavian-Florian, Vulparu Ștefan, Stoian Florin Nicolae, Arman Nicolae, Vasile-Stăticescu Emil-Nicolae, Oae Vasile, Metehoiu Bogdan-Alexandru și Dima Teodor.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
dna