FOTO România, pe harta unui nou coridor petrolier, cel transcaspic, finanțat cu 10 miliarde de euro de investitori instituționali europeni

FOTO România, pe harta unui nou coridor petrolier, cel transcaspic, finanțat cu 10 miliarde de euro de investitori instituționali europeni
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 29 ian 2024

Majoritatea statelor din regiunea caspică se află în căutarea unor trasee de export al țițeiului alternative celor care străbat Rusia care să le diminueze dependența de Moscova. Astăzi, instituțiile financiar europene, printre care Banca Europeană de Investiții (BEI) lși Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) s-au angajat să finanțeze cu aproximativ 10 miliarde euro, Coridorul de transport petrolier transcaspic, care va trece prin Kazahstan, Azerbaidjan, Georgia, Marea Caspică și Marea Neagră ar putea avea 3 destinații intermediare: Constanța, Istanbul și Cernomorets.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important Principala sursă de import de țiței kazah a României, dar și a altor state europene, terminalul Caspian Pipeline Consortium (CPC) din Novorosisk (Rusia) a fost în repetate rânduri indisponibilă parțial în ultimul timp indisponibilă parțial, în special de la declanșarea conflictului din Ucraina.

Mai este interesant Compania de stat kazahă KazMunayGaz este principalul acționar al celei mai mari rafinării din România, Petromidia, care se alimentează preponderent cu petrol exportat prin CPC. Recent, actualele provocări geostrategice și dependența de Rusia în ceea ce privește exportul de țiței au determinat KMG să trimită petrol kazah pe alte rute (în special prin conducta Baku – Tbilisi – Ceyhan) inclusiv către România, în condițiile în care, până acum, majoritatea livrărilor se făceau din portul rusesc Novorosiisk, capătul estic al conductei caspice CPC.

Val de procese, ″regenerabilii″ atacă în instanță înăsprirea retroactivă a supraimpozitării din energie CITEȘTE ȘI Val de procese, ″regenerabilii″ atacă în instanță înăsprirea retroactivă a supraimpozitării din energie

În încercarea de a-și diminua dependența de Rusia, prin ale cărei porturi își exportă majoritatea țițeiului, Kazahstanul și-a majorat în 2023 de 5,5 ori livrările prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, prima încărcătură, de 80.000 de tone, ajungând în România la finalul lunii aprilie.

Proiectul Coridorul de transport petrolier transcaspic este o rută comercială mai economică și mai rapidă decât actualul coridor folosit de Kazahstan, cel nordic (prin Rusia), reducând distanța cu 2.000 de kilometri. În plus, beneficiază de condiții climatice și politice favorabile.

Luni, la Bruxelles a debutat Forumul Investitorilor pentru conectivitatea transportului dintre UE și Asia Centrală, iar vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a anunțat că instituțiile financiare europene și internaționale prezente la Forum se vor angaja cu 10 miliarde euro în susținerea acestui proiect, menit să conecteze Europa și Asia Centrală în termen de 15 zile.

Angajamentul de 10 miliarde euro este o combinație de investiții în curs și planificate, estimate de Comisia Europeană a fi mobilizate pentru dezvoltarea durabilă a transporturilor în Asia Centrală pe termen scurt.

IKEA vrea să impulsioneze vânzările prin reducerea prețurilor CITEȘTE ȘI IKEA vrea să impulsioneze vânzările prin reducerea prețurilor

Astfel, Banca Europeană de Investiții (BEI), reprezentată de vicepreședintele acesteia Teresa Czerwińska, a semnat luni memorandumuri de înțelegere în valoare totală de 1,47 miliarde euro cu guvernele Kazahstanului, Kârgâzstanului și Uzbekistanului, precum și cu Banca de Dezvoltare a Kazahstanului. Aceste împrumuturi vor fi posibile prin garanții oferite de Comisia Europeană.

Tot luni, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), reprezentată de vicepreședintele său Mark Bowman, a semnat un memorandum de înțelegere cu Kazahstanul, vizând investiții în valoare de 1,5 miliarde de euro.

Noul coridor este unul multimodal și implică 2 modalități de transport combinate: maritim și feroviar.

De la intrarea în UE, România a accesat 89,4 miliarde de euro. Ce sumă rămâne după scăderea contribuțiilor statului la Uniune CITEȘTE ȘI De la intrarea în UE, România a accesat 89,4 miliarde de euro. Ce sumă rămâne după scăderea contribuțiilor statului la Uniune

„Un transport modern transcaspic care conectează țările din Asia Centrală este piatra de temelie a eforturilor noastre de a promova o integrare economică regională sporită și o creștere în continuare în regiune, precum și conexiuni mai bune cu Europa. Am identificat 33 de nevoi de investiții în infrastructura fizică, de la modernizarea căilor ferate până la creșterea capacității portuare și reînnoirea flotei. Forumul Investitorilor de astăzi a demonstrat interesul mare din partea investitorilor instituționali și privați în sprijinirea acestor proiecte”, a declarat, Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi.

viewscnt
Afla mai multe despre
kmg
rompetrol
export
țiței
cpc
ceyhan
baku
tbilisi
rusia
coridor transcaspic