FOTO Soția eurodeputatului PMP Eugen Tomac a demisionat din Consiliul de Administrație al Engie, unde fusese numită de Guvern

FOTO Soția eurodeputatului PMP Eugen Tomac a demisionat din Consiliul de Administrație al Engie, unde fusese numită de Guvern
scris 31 ian 2022

Diana Postică, soția europarlamentarului Partidului Mișcării Populare (PMP) Eugen Tomac, fost consilier de stat la Cotroceni în mandatul președintelui Traian Băsescu, a demisionat din poziția de membru în Consiliul de Administrație (CA) al unuia dintre cei mai mari furnizori și distribuitori de gaze naturale din România, Engie, controlat de grupul francez de utilități omonim, în care fusese numită la propunerea Ministerului Energiei, care deține circa 37% din acțiunile companiei.

Postică (40 de ani) fusese numită administrator al Engie într-o AGA a societății de la sfârșitul primăverii anului trecut, cu un mandat de 4 ani, valabil până pe 31 mai 2025. Ministerul Energiei urmează acum să-și desemneze un nou reprezentant în CA-ul Engie, pentru restul mandatului respectiv.

INFOGRAFICE Peste 33% dintre părinți nu au fost vreodată cu copiii la dentist, cel mai mare procent înregistrat în ultimii patru ani CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Peste 33% dintre părinți nu au fost vreodată cu copiii la dentist, cel mai mare procent înregistrat în ultimii patru ani

Datele disponibile public arată că Diana Postică, cetățean român născut în Republica Moldova, este de profesie avocat și a deținut un cabinet de profil, mai lucrând de-a lungul timpului la Primăria Municipiului București și la biroul actualei senatoare PNL Roberta Anastase, în perioada când aceasta era președinte al Camerei Deputaților. Ea și soțul ei Eugen Tomac au activat în trecut în Liga Tinerilor Români de Pretutindeni, precum și la Centrul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, fiind implicați în numeroase acțiuni pro-românești legate de Republica Moldova, atât peste Prut, cât și la București și la instituțiile europene.

Eugen Tomac, născut în Ucraina, fost deputat român și ex-secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, a fost președinte al PMP până în decembrie 2020, când a demisionat după ce partidul nu a reușit să atingă pragul electoral la alegerile parlamentare. PMP a avut o alianță cu PNL pentru respectivele alegeri, unii lideri liberali mizând pe o coaliție de guvernare PNL-USR-PMP cu majoritate absolută în Parlament. În legislativul european, PNL și PMP (ai cărui eurodeputați sunt Tomac și Băsescu) fac parte din același grup politic, al Partidului Popular European.

În prezent, în PMP există un conflict între două tabere, una condusă de Tomac și cealaltă de președintele partidului, Cristian Diaconescu, inclusiv pe tema unei posibile fuziuni dintre PMP și PNL, după cum News.ro a relatat în mai multe rânduri

Economia Germaniei confirmă că se duce din nou spre recesiune CITEȘTE ȘI Economia Germaniei confirmă că se duce din nou spre recesiune

Cele mai recente date disponibile ale ANRE, aferente lunii septembrie 2021, arată că, în luna respectivă, Engie avea o cotă de peste 39% pe piața cu amănuntul a furnizării de gaze pentru clienții finali casnici, clasându-se pe locul 2 după principalul concurent E.ON (peste 48%). Engie ocupa atunci poziția secundă și pe piața totală cu amănuntul (clienți casnici plus industriali), cu o cotă de aproape 16%, în urma OMV Petrom - peste 31%.

Engie România a terminat anul 2020 cu un profit net de 492,8 milioane lei, în creștere cu 28% față de 2019 (385,2 milioane lei). De asemenea, rezultatul net a fost dublu comparativ cu cel bugetat de Engie România pentru 2020, în sumă estimată de 241,8 milioane lei. Pe de altă parte, cifra de afaceri a companiei s-a redus cu 7% în 2020, la 6,228 miliarde lei, față de 6,689 miliarde lei în 2019 și un buget pe anul trecut de 7,611 miliarde lei.

Bugetul pe 2021 al Engie România prevedea un profit net de 315,9 milioane lei, în scădere cu 36% comparativ cu anul trecut, la o cifră de afaceri de 6,116 miliarde lei, cu 1,8% mai mică față de 2020.

Magazinele online de bricolaj au mărit prețurile la unele materiale de construcții cu până la 300% CITEȘTE ȘI Magazinele online de bricolaj au mărit prețurile la unele materiale de construcții cu până la 300%

Grupul francez Engie, fostul GDF Suez, este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, energie electrică și servicii energetice.

Engie România este principala filială locală a grupului și deține companiile Distrigaz Sud Rețele, Engie Servicii, Engie Building Solutions, Alizeu Eolian, Brăila Winds și Ever Solar. Compania activează în distribuție și furnizare de gaze naturale, furnizare de energie electrică, servicii tehnice pentru instalațiile de gaze naturale și centrale termice și producție de energie electrică. Engie România și filialele sale deservesc un portofoliu de 1,9 milioane de clienți, operează o rețea de distribuție de circa 20.000 km, dețin mai multe parcuri eoliene și fotovoltaice și au 4.000 de angajați.

Acționarii principali ai Engie România sunt vehiculul investițional înregistrat în Olanda Romania Gas Holding BV, controlat de grupul francez Engie, cu aproape 51% din titluri, statul român prin Ministerul Energiei, cu circa 37% din capital, și Fondul Proprietatea (FP), cu aproximativ 12% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
engie scumpire gaze
engie lider piata furnizare gaze populatie
scumpire gaze
preturi gaze
eugen tomac diana postica
engie ministerul energiei consiliul de administratie
numiri politice companii de stat