GRAFICE Consumul de electricitate, la cel mai înalt nivel al acestei ierni. România este astăzi a doua cea mai scumpă piață spot din Europa

GRAFICE Consumul de electricitate, la cel mai înalt nivel al acestei ierni. România este astăzi a doua cea mai scumpă piață spot din Europa
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 ian 2024

Vremea friguroasă din ultimele 2 zile, însă în special cea din dimineața zilei de astăzi, a ridicat nivelul consumului de electricitate la cel mai înalt nivel al acestei ierni, cu valoare instantanee de peste 8730 MW. Prețul energiei spot din România este cel de-al doilea ca mărime din Europa, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În apropierea orei 9:00, consumul instantaneu se ridica la 8.738 MW, iar producția, la 7.654 MW, fiind importați peste 1.000 MW pentru acoperirea cererii interne.

FOTO Strat de zăpadă de peste 10 centimetri în Capitală. Meteorologii anunță că va mai ninge. Recomandările polițiștilor. 200 de utilaje, pe străzi CITEȘTE ȘI FOTO Strat de zăpadă de peste 10 centimetri în Capitală. Meteorologii anunță că va mai ninge. Recomandările polițiștilor. 200 de utilaje, pe străzi

Consum instantaneu maxim precedent al acestei ierni fusese înregistrat pe 7 decembrie 2023, când a urcat la 8,710 MW.

Recordul istoric al consumului instantaneu a fost înregistrat în ianuarie 2017, respectiv 9.930 MW.

Peste 40% din energia produsă în dimineața zilei de luni era energie hidro, 25% din hidrocarburi, 18% energie nucleară și 13% din cărbune.

FOTO Șeful ANPC, despre lanțul Mega Image: Este deja prea mult. Unor magazine le vom stinge lumina! CITEȘTE ȘI FOTO Șeful ANPC, despre lanțul Mega Image: Este deja prea mult. Unor magazine le vom stinge lumina!

Energia regenerabilă reprezenta doar aproximativ 2%, 1,15% cea eoliană și 0,95% cea solară.

România era luni cea de-a doua scumpă piață spot de electricitate din Europa, alături de Grecia și Bulgaria, cu un preț de 92 euro/MWh, un preț mai ridicat fiind înregistrat doar în Italia, 102 euro/MWh.

ULTIMA ORĂ Pfizer a dat România în judecată pentru vaccinuri Covid-19 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Pfizer a dat România în judecată pentru vaccinuri Covid-19

Comparativ, în Germania, prețul PZU era aproape la jumătate, de 50 de euro/MWh, iar în Franța, de 57 euro/MWh.

Prețul energiei livrate în intervalul 08:00-09:00, când s-a înregistrat nivelul record al consumului instantaneu, a fost de 607,22 lei/MWh, mult peste media zilnică de 455,8 lei/MWh, însă sub cel mai înalt preț orar, de 656 lei/MWh, pentru intervalul orar 17:00-18:00.

viewscnt
Afla mai multe despre
consum energie
pret
pzu
record
iarna