Grupul OPEC+ poate majora livrările de țiței dacă există cerere pe piață

Grupul OPEC+ poate majora livrările de țiței dacă există cerere pe piață
scris 8 nov 2021

Grupul OPEC+ (compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători) poate majora livrările de țiței dacă există cerere pe piață, a afirmat Suhail al-Mazrouei, ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite (UAE), transmite Reuters.

Emiratele Arabe Unite au capacitatea de a livra pe piață volume suplimentare de țiței dacă este necesar și dacă acest fapt este convenit în cadrul OPEC+, a explicat oficialul într-un interviu acordat postului de televiziune Asharq din Dubai.

Joi, Grupul OPEC+ a fost de acord să mențină planurile care prevăd majorarea producției de țiței cu 400.000 de barili pe zi din decembrie, în pofida solicitărilor din partea Statelor Unite pentru o creștere mai accentuată, cu scopul de a contracara avansul prețurilor, scrie Agerpres.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

Mazrouei a declarat că Emiratele Arabe Unite și partenerii din grupul OPEC+ ar putea continua actuala politică până în septembrie 2022, astfel încât nivelul producției să ajungă la cel de dinaintea pandemiei de coronavirus.

Planul OPEC+ de a majora producția cu 400.000 de barili pe zi (bpd) în fiecare lună ar putea duce la un exces al livrărilor în primul trimestru din 2022, a afirmat ministrul Energiei, estimând că Statele Unite vor continua să folosească până în 2025 petrol din rezervele strategice.

Investițiile insuficiente în industria petrolului și a gazelor naturale ar putea duce la majorarea prețurilor energiei, a avertizat Mazrouei la o conferință care are loc la Dubai.

Surse din cadrul OPEC+ au declarat pentru Reuters că Statele Unite au capacitatea de a majora propria producție dacă vor să sprijine accelerarea redresării economiei globale.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

Cotația barilului de țiței Brent a depășit anul acesta 86 de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, pe fondul redresării cererii în urma ridicării restricțiilor și a majorării graduale a livrărilor de către grupul OPEC+.

Grupul celor 23 de mari producători de petrol nu dorește să acționeze prea repede, din cauza temerilor că cererea va scădea în urma creșterii cazurilor de infecții.

Vicepremierul rus Alexander Novak a explicat că din august OPEC a livrat deja pe plan global o cantitate de țiței mai are cu două milioane bpd și va continua cu planul de a majora producția cu 400.000 de barili pe zi (bpd) în fiecare lună, în ultima parte a lui 2021 și în primele luni din 2022.

"Există unele indicii privind scăderea cererii de petrol în UE în octombrie. Cererea de țiței pe plan global este încă sub presiune din cauza creșterii cazurilor de infecții", a declarat Novak, explicând de ce OPEC+ nu a majorat mai mult producția.

Majorarea cotației petrolului la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani este agravată de o creștere și mai mare a prețurilor la gaze naturale, care au urcat cu 300% în acest an, din cauza unor probleme de aprovizionare și a producției reduse de alți combustibili.

Creșterea prețurilor la petrol, gaze naturale, cărbune și energie electrică alimentează presiunile inflaționiste la nivel global și încetinesc revenirea economică.

Începând din luna ianuarie 2017, țările din OPEC+ au redus producția pentru a susține prețurile și a diminua supra-oferta, iar la mijlocul anului trecut au adoptat o reducere record a producției cu 9,7 milioane barili pe zi, în contextul în care pandemia de COVID-19 a afectat cererea de benzină și combustibil pentru avioane.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec+
petrol