Guvernul ia anul acesta o sumă record de la companiile de stat, inclusiv banii din rezerve, pentru a acoperi deficitul bugetar

Guvernul ia anul acesta o sumă record de la companiile de stat, inclusiv banii din rezerve, pentru a acoperi deficitul bugetar
scris 11 dec 2018

Guvernul ia în acest an o sumă record de la companiile pe care le controlează, mai mare decât cea de anul trecut, când a obținut 5,93 miliarde de lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Strategia Guvernului PSD-ALDE, încă din 2017, este de a lua din companiile deținute sau la care are participație majoritară cât mai mulți bani posibil. Banii, reprezentând dividende și vărsăminte din profitul pe anul trecut, dar și dividende speciale din rezervele companiilor, sunt necesari Guvernului pentru a acoperi deficitul bugetar, în contextul în care cheltuielile au urcat anul acesta mai rapid decât veniturile.

Suma de anul acesta se va situa cel mai probabil peste 7 miliarde de lei, potrivit datelor Profit.ro, și o va depăși, astfel, de cel puțin trei ori cea luată în 2016, potrivit datelor Profit.ro.

CITEȘTE ȘI În zile de sărbătoare, alege #celmaibunmerlotdinRomania! Toată luna decembrie, Emeritus beneficiază de o ofertă specială de preț : doar 58 lei în loc de 90 lei, pentru comenzile plasate online

De ce este important: Statul golește de bani companiile pe care le controlează fără să se preocupe de modul în care lipsa investițiilor afectează capacitatea acestora de a rămâne competitive pe piața internă sau în regiune. În timp ce companii de stat din alte țări se extind prin achiziții, inclusiv în România, pentru companiile deținute de statul român singurul obiectiv este să dea acum cât mai mulți bani pentru acoperirea deficitului bugetar, generat nu de investiții, care ar face economia țării mai puternică, ci de majorări nejustificate de salarii ale angajaților statului.

Mai este importantGuvernul PSD-ALDE a introdus în legislație anul trecut prevederea ca statul să poată lua din companiile pe care le controlează și banii din rezerve. Anterior această posibilitate exista doar pentru societățile private, unde există de obicei strategii de dezvoltare pe termen mai lung și nu doar abordarea de a cheltui toți banii posibili și chiar și pe cei inventați înainte de încheierea mandatului.

Atât de mare este nevoia de bani a Guvernului, încât statul a impus să primească dividende și de la companiile care anul trecut au înregistrat pierdere.

Execuția bugetară la 10 luni: deficit de 2,2% din PIB CITEȘTE ȘI Execuția bugetară la 10 luni: deficit de 2,2% din PIB

Dividende și vărsăminte din profitul net încasate la bugetul de stat

  2016 2017 ian-sept 2018
venituri din dividende (inclusiv la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat   2,2 miliarde lei 5,4 miliarde lei 5 miliarde lei
vărsăminte din profitul net al regiilor autonome, societăților și companiilor naționale 144 milioane lei 529 milioane lei 417,4 milioane lei
Total 2,35 miliarde lei 5,93 miliarde lei 5,42 miliarde lei

Statul a luat până în septembrie, cea mai mare parte din dividendele aferente profitului din 2017, suma de 5 miliarde de lei, arată datele analizate de Profit.ro.

ULTIMA ORĂ Bruxellesul cere României să taie deficitul cu 2,2 miliarde de euro, dublu față de ce a propus Guvernul cu măsuri de austeritate cum este înghețarea salariilor bugetarilor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Bruxellesul cere României să taie deficitul cu 2,2 miliarde de euro, dublu față de ce a propus Guvernul cu măsuri de austeritate cum este înghețarea salariilor bugetarilor

Guvernul a obligat și în acest an companiile cu capital integral sau majoritar de stat și regiile autonome să cedeze bugetului minium  90% din profitul net realizat al anului 2017, sub formă de dividende/vărsăminte, după modelul aplicat anul trecut și care a generat proteste din partea unor companii, acestea acuzând că politica respectivă le afectează investițiile.

Cea mai recentă rectificare bugetară, din luna noiembrie, prevede o sumă de 1,91 milarde de lei din dividende în plus față de ceea ce statul anticipa anterior că va putea obține. Precedenta rectificare bugetară a fost în luna iulie, astfel că suma de 1,91 miliarde de lei se va adăuga, cel mai probabil în totalitate, la cea de 5,42 miliarde de lei încasată deja de stat până în septembrie.

"Reestimarea veniturilor din dividende/vărsăminte cuvenite bugetului de stat cu +1,91 miliarde lei, ca urmare a centralizării sumelor repartizate de către operatorii economici cu capital integral sau majoritar de stat din profitul exercițiului financiar al anului 2017 conform Ordonanței Guvernului nr.64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, din distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate la <rezultatul reportat> și <alte rezerve> conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr.29/2017 pentru înființarea Centrului Național de Management al Apei Grele (trimiterea corectă ar fi către OUG 29/2017, nu OG 29/2017, n.r.)", potrivit notei de fundamentare pentru rectifcarea bugetară adoptată în noiembrie de Guvern.

ANALIZĂ Salariile la stat în România au ajuns la nivelul celor din Polonia și le-au depășit pe cele din Ungaria. Cele din privat sunt cu ani în urmă CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Salariile la stat în România au ajuns la nivelul celor din Polonia și le-au depășit pe cele din Ungaria. Cele din privat sunt cu ani în urmă

Dacă la companiile unde este acționar minoritar, statul nu poate impune "stoarcerea" de bani a societăților, la cele pe care le controlează integral sau la care are majoritate, poate cere dividende suplimentare din rezerve. Abordarea aceasta este vizibilă la companiile din energie listate la bursă, la care statul are pachetul majoritar.

Astfel, Guvernul a cerut recent companiilor dividende suplimentare. În contul participațiilor deținute, după cum Profit.ro a scris în ultimele săptămâni, statul ar urma să primească:

La companii precum Electrica sau OMV Petrom, unde statul este acționar minoritar, nu poate obține dividende suplimentare decât dacă are sprijinul altor acționari sau al acționarului majoritar.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
dividende
companii de stat
rezerve