Guvernul intervine împotriva unui monopol pe piața gazelor și cere mai mulți operatori bursieri

Guvernul intervine împotriva unui monopol pe piața gazelor și cere mai mulți operatori bursieri
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 nov 2017

Guvernul susține existența mai multor operatori bursieri pe piața centralizată de gaze naturale a României, așa cum prevede forma inițială a OUG nr. 64/2016, adoptată de Guvernul Cioloș, în contradicție cu amendamentul introdus de Comisia de Industrii a Camerei Deputaților la actul normativ, potrivit cărora ar urma să existe un singur operator pe această piață, și anume OPCOM, a declarat astăzi ministrul Energiei, Toma Petcu, audiat de Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"O competiție între mai multe piețe, pentru tranzacționarea gazelor, este benefică", a spus Petcu, adăugând că Guvernul va trimite un punct de vedere în acest sens la proiectul de lege de aprobare a OUG nr. 64/2016, aflat la de Comisia de Industrii a Camerei Deputaților pentru refacerea raportului.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Ministrul a mai arătat că Guvernul susține varianta inițială a OUG nr. 64/2016 și în ceea ce privește procentul obligatoriu de tranzacționare a gazelor pe bursă, de 30% din producție, restul de 70% urmând să fie tranzacționat prin contracte bilaterale. Comisia de Industrii a Camerei vrea să inverseze procentele, prin impunerea unei cote de tranzacții pe bursă de 70% și a uneia de contracte bilaterale de 30%.

EXCLUSIV Noua conducere ANRE estimează, în primul său raport, scumpiri la curent și gaze pentru anul viitor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noua conducere ANRE estimează, în primul său raport, scumpiri la curent și gaze pentru anul viitor

OPCOM va deține monopolul operării piețelor centralizate de gaze naturale, iar producătorii vor fi obligați să tranzacționeze de la 1 ianuarie 2018 marfa pe aceste piețe, cu o prevedere inițială de 70% din producție, procent majorat anual de Guvern, “până la atingerea cotei de 100%”, a decis, la începutul lunii octombrie, Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților.

Atât principalul operator bursier de pe piața locală de gaze, Bursa Română de Mărfuri, cât și producătorii de gaze și Comisia Europeană se opun acestei monopolizări.

viewscnt
Afla mai multe despre
toma petcu
iulian iancu
anre
ministerul energiei
bursa gaze naturale
opcom
brm
bursa romana de marfuri
piete centralizate gaze naturale
pret gaze naturale