Guvernul Marii Britanii pare a se fi obișnuit cu penuria - după cea de combustibili riscă acum să se confrunte și cu una energetică. Suprataxele “verzi” urmează să fie transferate din facturile la electricitate în facturile de gaz achitate de britanici

Guvernul Marii Britanii pare a se fi obișnuit cu penuria - după cea de combustibili riscă acum să se confrunte și cu una energetică. Suprataxele “verzi” urmează să fie transferate din facturile la electricitate în facturile de gaz achitate de britanici
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 5 oct 2021

Guvernul Marii Britanii pare a se fi obișnuit cu penuria, după cea de combustibili riscând să se confrunte acum și cu una de gaze naturale. Motivul: în pofida majorării cotațiilor angro ale gazelor și falimentul mai multor furnizori, autoritățile nu vor să renunțe la proiectul de transferare a taxelor ecologiste (de tipul celor prin care este subvenționată producția de energie regenerabilă) din factura de electricitate în cea de gaze plătită de consumatorii casnici.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Consumatorii casnici britanici plătesc în prezent suprataxe verzi în valoare medie totală de 159 lire sterline pe factură.

Guvernul britanic încearcă, în acest mod, să îi forțeze pe consumatori să se îndrepte către alternative (la gaz) cu emisii mai reduse de carbon.

Proiectul legislativ, care urmează a fi pus în dezbatere publică, arată că Executivul britanic este determinat să nu permită actualei crize energetice globale și mai ales, majorării prețurilor gazului să îi distragă atenția de la obiectivul asumat pe termen lung, de eliminare a tuturor emisiilor nete de carbon până în 2050.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Mutarea suprataxării “verzi” din facturile de electricitate în cele de gaze ar ieftini facturile consumatorilor casnici care își încălzesc locuințele cu electricitate sau conduc mașini electrice și le-ar scumpi pe cele ale consumatorilor care vor folosi în continuare centrale pe gaz.

Aproape o cincime din amprenta de carbon a Marii Britanii provine din încălzirea caselor și a locurilor de muncă, care depinde în mare măsură de utilizarea gazului, susține Financial Times. Iar gazul este impozitat la o rată mai mică decât energia electrică, care poate fi produsă din surse regenerabile.

Guvernul britanic intenționează să implementeze treptat noua politică, în zece ani, costul combinat al facturilor la gaz și electricitate urmând a rămâne același.

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

Decizia vine într-un moment inoportun, facturile la gaze din Marea Britanie, care au crescut cu 10% în aprilie, urmând a se majora suplimentar cu 12% în octombrie. O nouă creștere este inevitabilă în luna aprilie a anului viitor, ca urmare a politicii reglementatorului britanic, Ofgem, care impune un plafon de preț la fiecare 6 luni, plafon calculat în funcție de evoluția prețului angro al gazelor naturale.

Planul guvernului britanic, denumit „evaluarea accesibilității și corectitudinii energiei”, va viza alocarea costurilor energetice în vederea „stimulării decarbonizării eficiente din punct de vedere al costurilor”.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

El ar implica inclusiv introducerea de noi taxe în facturile de gaz, cum ar fi o taxă percepută pentru a finanța industria de hidrogen.

Printre suprataxele care vor fi transferate în factura de gaze se numără cea pentru subvenționarea producției de energie regenerabilă, inclusiv „contractele de diferență” care garantează prețul energiei, cea de protejare a producătorii de volatilitatea prețurilor angro, și tarifele plătite prosumatorilor pentru energia regenerabilă injectată în sistem.

viewscnt
Afla mai multe despre
suprataxe
ecologie
facturi
gaze
electricitate