Libia a declarat forță majoră la exploatarea petrolieră Sharara, din cauza protestelor din regiune

Libia a declarat forță majoră la exploatarea petrolieră Sharara, din cauza protestelor din regiune
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 ian 2024

National Oil Corporation (NOC) din Libia a declarat forță majoră cu efect imediat la exploatarea de petrol Sharara, care poate produce până la 300.000 de barili pe zi, din cauza protestelor din zonă, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Producția de petrol a Libiei a fost perturbată în mod repetat în deceniul haotic de la revolta din 2011, susținută de NATO, împotriva fostului său lider Muammar Gaddafi, scrie News.ro.

VIDEO Portalul avocaților bucureșteni, prezentat cu breșe de securitate de un student CITEȘTE ȘI VIDEO Portalul avocaților bucureșteni, prezentat cu breșe de securitate de un student

NOC a declarat într-un comunicat că închiderea Sharara a suspendat aprovizionarea cu țiței a terminalului Zawiya.

Exploatarea Sharara, una dintre cele mai mari din Libia, a fost o țintă frecventă pentru proteste politice locale și mai ample.

Sharara este situată în bazinul Murzuq, din sud-estul Libiei. Este condusă de compania petrolieră de stat NOC prin intermediul companiei Acacus, împreună cu Repsol din Spania, Total din Franța, OMV din Austria și Equinor din Norvegia.

Negocierile sunt în desfășurare pentru reluarea producției cât mai curând posibil, a spus NOC.

Exploatarea a fost închisă de protestatarii din regiunea sudică Fezzan, săptămâna trecută, aceștia cerând servicii publice și proiecte de dezvoltare.

”Pierderea încrederii în continuitatea aprovizionării pieței globale cu petrol libian va duce la rămânerea necomercializată a petrolului libian”, a declarat miercuri Ministerul petrolului și gazelor ,într-un comunicat.

Guvernul israelian urmează să voteze bugetul pentru timp de război pe 2024 CITEȘTE ȘI Guvernul israelian urmează să voteze bugetul pentru timp de război pe 2024

Ministerul a spus că închiderile instalațiilor petroliere ”au consecințe grave și ar putea fi dificil de cuantificat și explicat toate pagubele pe care le poate provoca”.

”Închiderea și redeschiderea producției necesită operațiuni de întreținere și tratarea problemelor tehnice, precum și mult efort, timp îndelungat și un cost ridicat de suportat de trezoreria statului libian”, a avertizat ministerul.

În iulie, producția la câmpurile Sharara, Elfeel și 108 a fost oprită de protestatarii tribali, din cauza răpirii unui fost ministru de Finanțe.

viewscnt
Afla mai multe despre
libia
sharara
petrol