Listă scurtă la CEZ: 5 companii în frunte pentru activele din România

Listă scurtă la CEZ: 5 companii în frunte pentru activele din România
scris 24 ian 2020

Lista scurtă de companii aflate în frunte pentru a prelua activele din România ale grupului ceh de energie și utilități CEZ s-a redus de la peste 30 la 5, printre care și Hidroelectrica, SAPE și Electrica, relatează presa cehă.

Anterior aceasta a anunțat că CEZ a primit scrisori de interes de la peste 30 de potențiali cumpărători pentru activele din România, iar aceștia vor fi invitați să depună oferte în decembrie, dar procesul de vânzare va fi închis abia în prima jumătate a anului 2021.

Calendarul stabilit de CEZ prevede ca ofertele angajante pentru activele din România să fie prezentate în al doilea trimestru al anului 2020, tranzacția urmând însă să fie finalizată doar în prima jumătate a anului 2021.

ANCOM a propus reducerea tarifului maxim la apeluri mobile. Mai multe minute, SMS și date pentru persoane cu dizabilități CITEȘTE ȘI ANCOM a propus reducerea tarifului maxim la apeluri mobile. Mai multe minute, SMS și date pentru persoane cu dizabilități

Ultimele date, prezentate anterior de Profit.ro, indicau că peste 20 de potențiali cumpărători și-au exprimat până la acel moment interesul pentru achiziția activelor CEZ din România. Procesul de vânzare se afla în etapa preselecției investitorilor.

Unul dintre candidați este compania românească de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător local de energie, care este interesată de activele de producție de energie regenerabilă ale CEZ, respectiv parcul eolian Cogealac și unitățile hidro deținute de cehi. Ulterior, și Electrica și SAPE și-au arătat interesul.

În septembrie, grupul CEZ a lansat oficial procesul de vânzare a activelor pe care le deține în România, publicând și un anunț detaliat dedicat potențialilor investitori interesați, în Financial Times. CEZ vizează vânzarea a șapte companii și păstrarea celor cu activități din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) și de trading.

Allen&Overy, Clifford Chance și Linklaters au primit mandate într-o tranzacție în domeniul energetic evaluată la 2,3 miliarde euro CITEȘTE ȘI Allen&Overy, Clifford Chance și Linklaters au primit mandate într-o tranzacție în domeniul energetic evaluată la 2,3 miliarde euro

Astfel, CEZ a inclus șapte companii românești în testarea de piață, respectiv Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România.

Vânzarea subsidiarelor din România și Bulgaria face parte din noua strategie aprobată recent de CEZ, care prevede renunțarea graduală la activele din cele două țări, precum și la cele din Turcia și, parțial, din Polonia. Excepție fac companiile ESCO, pe care grupul vrea să le dezvolte în continuare.

Recent, însă, preluarea activelor CEZ de către Eurohold a fost interzisă în Bulgaria.

Tot recent, Profit.ro a anunțat că grupul CEZ reduce aproape la jumătate capitalul social a două dintre firmele prin care operează parcul eolian dobrogean de la Cogealac și Fântânele, cea mai mare facilitate onshore de acest tip din Europa, respectiv cu suma cumulată de peste 1,8 miliarde lei, de la aproape 4 miliarde lei la 2,19 miliarde lei. Și capitalul social al Distribuție Oltenia, operatorul concesionar de profil al CEZ din România, este diminuat, cu peste 82 milioane lei. 

Grupul CEZ se numără printre principalii lideri de utilități integrate din România. Acesta deține una dintre cele mai mari companii de distribuție de energie (1,4 milioane portofoliu de clienți, 6 826 GWh de energie electrică livrată în 2018), cel mai mare parc eolian onshore din Europa, situat la Fântânele-Cogealac (capacitate instalată de 600 MW, producție de 1 105 GWh în 2018), sistemul hidroelectric din Reșița format din patru lacuri de acumulare și patru microhidrocentrale (capacitate instalată 22 MW în total, producție de 83 GWh în 2018) și furnizarea de energie electrică și gaze către clienții finali (vânzări de 3 425 GWh în 2018).

Profitul net al grupului CEZ în România a scăzut cu peste 46% în primul semestru din 2019, la 481 milioane coroane (circa 19 milioane euro), veniturile operaționale crescând în schimb cu 24%, la 8,13 miliarde coroane (peste 315 milioane euro).

Divizia românească de producție de energie a CEZ a obținut venituri superioare comparativ cu perioada similară a anului trecut, ca urmare a creșterii producției, grație în primul rând condițiilor meteo favorabile. Majorarea producției de energie a dus și la o alocare superioară de certificate verzi.

viewscnt
Afla mai multe despre
cez
vanzare active cez romania
parc eolian cogealac
parc eolian fantanele
grupul cez cez
hidroelectrica active cez