Majorări de capital la ambele proiecte de reactoare nucleare noi ale României

Majorări de capital la ambele proiecte de reactoare nucleare noi ale României
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 oct 2023

Adunările generale ale acționarilor (AGA) ambelor companii de proiect dedicate planurilor de construire de noi reactoare nucleare în România au aprobat recent majorări de capital la societățile respective, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La EnergoNuclear, compania prin care se vor construi reactoarele 3 și 4 ale centralei nucleare Cernavodă, acționarul unic Nuclearelectrica, compania de stat operatoare a centralei, a aprobat o majorare de capital cu aproape 23 milioane lei, la 226,92 milioane lei.

Mandatul directorul general al Metrorex, reînnoit pentru 4 ani CITEȘTE ȘI Mandatul directorul general al Metrorex, reînnoit pentru 4 ani

Acționarii RoPower Nuclear, dedicată construirii la Doicești a unei centrale nucleare compusă din reactoare modulare mici (SMR) concepute și dezvoltate de către americanii de la NuScale, au aprobat la rândul lor o majorare de capital de 10 milioane lei, de la 29,886 la 39,886 milioane lei, venită foarte repede după una de 20 milioane lei.

Nuclearelectrica și Nova Power&Gas din grupul clujean E-INFRA al antreprenorilor Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu dețin fiecare câte 50% din acțiunile RoPower Nuclear.

VIDEO Nehammer provoacă scandal în Austria: Trimite copiii să mănânce la McDonalds CITEȘTE ȘI VIDEO Nehammer provoacă scandal în Austria: Trimite copiii să mănânce la McDonalds

Ambele proiecte de reactoare nucleare noi beneficiază de angajamente masive de finanțare din partea agențiilor de credit de export ale Statelor Unite și Canadei, după cum a relatat Profit.ro aici, aici și aici. Împrumuturile vor fi garantate integral de către statul român.

Darea în funcțiune a unităților 3 și 4 de la Cernavodă și a centralei nucleare SMR de la Doicești este preconizată pentru începutul deceniului următor. Costurile Cernavodă 3-4 sunt estimate la mai mult de 7 miliarde de dolari. În cazul mini-reactoarelor de la Doicești, calcule preliminare efectuate pentru un proiect similar american al NuScale, care ar urma să fie implementat primul, au dus la o estimare de peste 9 miliarde dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
reactoarele 3 si 4 centrala nucleara cernavoda
mini-reactoare nucleare americane
centrala smr doicești nuscale