Iohannis își trimite succesorul în ″zona crepusculară″ de după plafonarea prețurilor la energie

Iohannis își trimite succesorul în ″zona crepusculară″ de după plafonarea prețurilor la energie
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 7 feb 2024

Administrația Prezidențială a lansat o licitație publică pentru încheierea unui nou acord-cadru, pe 12 luni, de furnizare de energie electrică pentru consumul Palatului Cotroceni și al punctului de lucru al agenților Serviciului de Protecție și Pază (SPP) care păzesc reședința din Sibiu a președintelui Klaus Iohannis și a soției sale Carmen, cel aflat încă în vigoare urmând să expire pe 30 aprilie, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Noua înțelegere ar urma să fie valabilă între 1 mai 2024 și 30 aprilie 2025, ceea ce înseamnă că se va întinde nu doar după finalul actualului mandatul de președinte al lui Iohannis (al doilea și ultimul), ci și dincolo de perioada de valabilitate a actualei legislații de plafonare a prețurilor finale la energie facturate consumatorilor, care se termină pe 31 martie 2025.

Fermierii bulgari vor bloca cinci puncte de trecere ale frontierei cu România CITEȘTE ȘI Fermierii bulgari vor bloca cinci puncte de trecere ale frontierei cu România

Nu se știe deocamdată cu ce va fi înlocuit actualul sistem de plafonare după expirarea sa, iar în comparatorul de oferte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu există deocamdată nicio ofertă concurențială de furnizare cu perioadă contractuală care să depășească data de 31 martie 2025.

Valoarea totală a acordului-cadru scos la licitație de către Președinție este estimată la 2,203 milioane lei plus TVA (2,622 milioane lei în total), pentru o cantitate livrată maximă posibilă de 2.181 MWh.

Cea mai mare companie de software din Europa nu mai cumpără de la Tesla CITEȘTE ȘI Cea mai mare companie de software din Europa nu mai cumpără de la Tesla

Legislația încă în vigoare prevede că instituțiile publice beneficiază de plafon de preț de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferența de consum lunar de energie electrică fiind facturată la prețul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, în baza declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal.

Administrația Prezidențială enumeră printre riscurile pe care și le va asuma prin acordul-cadru ″riscul creșterii prețurilor finale de facturare și a cantităților de energie electrică consumată pentru care se aplică, stabilite în OUG nr. 27/2022 (...)″, și precizează că ″aceste creșteri vor fi acceptate de către autoritatea contractantă prin încheierea de acte adiționale la contractele subsecvente (...)″, potrivit documentației de atribuire.

VIDEO&FOTO O firmă românească va redacta studiul pentru noduri rutiere la Autostrada Ford. Turcii au reluat lucrările CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO O firmă românească va redacta studiul pentru noduri rutiere la Autostrada Ford. Turcii au reluat lucrările

Sursa citată menționează că, în cazul modificării OUG nr. 27/2022, prețul contractului va fi ajustat, iar ″pentru perioada 01.04.2025 – 30.04.2025 (cea de după finalul plafonării – n.r.), prețul unitar de facturare va fi cel rezultat prin însumarea prețului ofertat de bază al furnizorului (cost de achiziție + marjă de furnizare – n.r.), care nu se ajustează, și a tarifelor, taxelor, accizei, a contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență și a costurilor de achiziție a certificatelor verzi, aflate în vigoare la data încheierii contractului subsecvent pentru perioada menționată″.

Asta înseamnă că Președinția dorește ca prețul de furnizare din contract să fie unul fix și să fie menținut inclusiv după ce prețurile finale nu vor mai fi plafonate prin lege.

VIDEO & FOTO Marca chinezească MG lansează la Geneva noul model pentru Europa, rival cu Dacia Sandero CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Marca chinezească MG lansează la Geneva noul model pentru Europa, rival cu Dacia Sandero

Hidroelectrica, furnizorul actual al Administrației Prezidențiale, a trimis recent o ofertă de reînnoire a contractelor către clienții casnici, pe care a retras-o ulterior, caracterizând-o ca fiind o greșeală și în care se menționa că, după eliminarea plafoanelor, prețul de furnizare va fi stabilit prin utilizarea pentru componenta de achiziție a energiei electrice a mediei aritmetice lunare a cotațiilor zilnice angro realizate pe segmentul PZU al OPCOM în luna de consum +0,073 lei/kWh.

Acordul-cadru în vigoare cu Hidroelectrica a fost încheiat în primăvara anului trecut de către Administrația Prezidențială fără licitație, prin negociere directă, după ce la procedura de achiziție publică organizată de instituție în acest scop nu fusese depusă nici o ofertă.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare prețuri energie
liberalizare prețuri energie
desființare plafoane prețuri energie
klaus iohannis energie