OMV și Gazprom își extind colaborarea. Următoarea țintă: Iranul

OMV și Gazprom își extind colaborarea. Următoarea țintă: Iranul
scris 2 iun 2017

OMV, principalul acționar al celei mai importante companii românești de petrol și gaze, OMV Petrom, a semnat joi un nou acord cu Gazprom, cu ocazia Forumului Internațional de la Sankt Petersburg, în vederea dezvoltării în parteneriat a unor proiecte în Iran.

Joi a debutat în fosta capitală imperială a Rusiei cel mai important forum economic găzduit de republica ex-sovietică la care participă, așa cum a anunțat Profit.ro, și președintele executiv al OMV, Reiner Seele.

Noul acord dintre OMV și Gazprom Neft (compania petrolieră a Gazprom) a fost semnat de vicepreședintele OMV și membru Directoratului responsabil pentru sectorul upstream, Johann Pleininger, și de vicepreședintele Gazprom Neft, Vadim Yakovlev.

Șefii Exxon și OMV participă la cel mai important forum economic din Rusia în pofida tensiunilor geopolitice CITEȘTE ȘI Șefii Exxon și OMV participă la cel mai important forum economic din Rusia în pofida tensiunilor geopolitice

Acordul subliniază interesul comun al ambelor companii de a colabora pe teritoriul Iranului. Posibile sfere preliminare de cooperare ar fi analiza, explorarea și studiul mai multor depozite de petrol de pe teriotpriul Iranului, în colaborare cu Comania Națională Iraniană de Petrol.

“Orientul Mijlociu este una dintre regiunile cuprinse în startegia de dezvoltare pe termen lung a Gazprom Neft. Compania noastră dezvoltă, în prezent, un proiect legat de zăcământul de la Badra în Irak, continuă explorările geologice în Regiunea Autonomă Kurdă și studiază posibilitatea participării la dezvoltarea a două zăcăminte în Iran. Împreună cu . Dacă alăturăm experiența considerabilă a OMV în Orientul Mijlociu și Iran, explorarea comună a acestor zăcămnte va fi mai eficientă”, a declarat vicepreședinte Gazprom Neft, potrivit unui comunicat de presă comun al celor două companii.

“Rusia a devenit noua zonă centrală a OMV din domeniul upstream și ne putem lăuda cu o istorie îndelungată de parteneriate atât cu Rusia, cât și cu companiile ruse de petrol și gaze. Adăugarea posibilelor noi oportunități pentru OMV în Orientul Mijlociu la activitățile și parteneriatelor din Rusia cu se potrivește de minune cu strategia noastră în domeniul upstream”, a declarat și vicepreședintele OMV, Johann Pleininger.

OMV a activat clauza de prelungire cu doi ani a contractului actualului CEO Rainer Seele CITEȘTE ȘI OMV a activat clauza de prelungire cu doi ani a contractului actualului CEO Rainer Seele

OMV este una dintre cele mai active companii europene pe piața iraniană. În luna ianuarie, OMV a semnat un nou memorandum cu o companie iraniană, Dana Energy Company, în vederea dezvoltării și exploatării de zăcăminte petroliere. În luna iunie a anului trecut, OMV și Compania Națională a Petrolului din Iran (CNPI) au semnat un memorandum de evaluare a unor zăcăminte din regiunea Zafros (vestul Iranului) în vederea unei potențiale exploatări a acestora, dar și un acord de studiu privind evaluarea potențialului de hidrocarburi a regiunii Fars, care ar urma să se întindă pe o perioadă de doi ani. OMV a intrat pe piața iraniană încă din 2001, însă și-a intensificat activitatea după ridicarea sancțiunilor impuse de statele occidentale ca urmare a programului nuclear al statului asiatic.

Și rușii de la Gazprom sunt activi pe piața iraniană, în prezent negociind realizarea unor proiecte comune, printre care și unul de export de gaze naturale.

De la numirea lui Reiner Seele ca director executiv al companiei, OMV s-a concentrat pe sectorul upstream în detrimentul sectorului downstream (rafinare și marketing) și a vândut mai multe active din Europa Occidentală (din Marea Nordului sau depozite și conducte din Austria și Germania) pentru a achiziționa drepturi de exploatare a mai multor zăcăminte din Rusia (ca urmare a unui schimb de active cu Gazprom).

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
gazprom
colaborare