Partenerii spanioli ai Transgaz au primit primul transport de gaze lichefiate rusești provenite din Arctica destinat consumatorilor europeni

Partenerii spanioli ai Transgaz au primit primul transport de gaze lichefiate rusești provenite din Arctica destinat consumatorilor europeni
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 ian 2018

Compania spaniolă de transport al gazelor naturale Regasificadora del Noroeste (Reganosa), cu care operatorul român de profil Transgaz s-ar putea asocia pentru a prelua omologul grec DESFA, a primit, la facilitatea sa din portul spaniol Ferrol, primul transport de gaze naturale lichefiate (LNG) provenit de la terminalul Yamal din Siberia destinat consumatorilor din Europa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Terminalul Yamal din Siberia este controlat de grupul Novatek, cel mai mare producător rus independent de gaze naturale, cu o participație de 50,1%, ceilalți acționari fiind francezii de la Total și compania petrolieră chineză de stat CNPC, cu câte 20%, precum și fondul de investiții de stat al Chinei Silk Road Fund (9,9%).

Un alt transport de LNG provenit de la Yamal, proiect inaugurat la începutul lunii trecute de către președintele Rusiei Vladimir Putin și vizat de sancțiunile anti-Kremlin ale SUA, a acostat inițial în Marea Britanie, iar de acolo a plecat spre orașul american Boston. Motivul este valul de frig care a lovit recent coasta de est a SUA, care a dus la creșterea prețurilor pe piața spot la un nivel record și a făcut rentabile importurile de gaze naturale lichefiate.

Inginerul concediat de Google din motive sexiste se întoarce împotriva fostului angajator CITEȘTE ȘI Inginerul concediat de Google din motive sexiste se întoarce împotriva fostului angajator

"Operațiunea certifică Galicia (nord-vestul Spaniei) drept cel mai bun punct de primire a exporturilor provenite de la recent inauguratul terminal LNG din zona rusă a Arcticii, cu o capacitate anuală maximă de export de 16,5 milioane de tone. Terminalul Reganosa este cel mai apropiat de Yamal dintre cele situate în Peninsula Iberică", se arată într-un anunț al operatorului spaniol.

Gazele naturale lichefiate la Yamal și descărcate recent la terminalul Reganosa din Spania provin din zăcământul Yuzhno-Tambeyskoye din regiunea autonomă Yamalo-Nenets din Rusia.

LNG-ul care a ajuns în terminalul Reganosa din portul Ferrol a fost transportat inițial, de la Yamal, cu o navă rusească specială, capabilă să navigheze pe mări înghețate și să spargă ghețuri cu grosime de până la 2 metri, precizează sursa citată. Aceasta s-a oprit la terminalul Gate din Olanda, unde încărcătura a fost transbordată pe un vas convențional pentru LNG, Clean Ocean, care a făcut mai departe drumul până la Ferrol. 

Lotul 3 al Autostrăzii Sebeș – Turda va fi deschis probabil până în martie. La inspecția în teren au fost descoperite neconformități CITEȘTE ȘI Lotul 3 al Autostrăzii Sebeș – Turda va fi deschis probabil până în martie. La inspecția în teren au fost descoperite neconformități

"Terminalul LNG al Reganosa din portul Ferrol este esențial pentru dezvoltarea infrastructurii gaziere a Spaniei. Mai mult, localizarea sa la Atlantic îi pune în valoare dimensiunea strategică pe piața mondială de LNG, ca punct de plecare pentru exporturi către SUA, Nigeria, Peru sau Trinidad-Tobago", au mai spus cei de la Reganosa.

Terminalul rus de LNG Yamal din Siberia a fost construit în urma unei investiții totale de circa 27 de miliarde de dolari și are ca principală destinație de export China.

În 2014, finanțarea proiectului a fost pusă sub semnul întrebării după ce unul dintre principalii acționari ai Novatek, Ghenadi Timcenko, a fost pus de SUA pe lista neagră a persoanelor care au sprijinit acțiunea Kremlinului de anexare a peninsulei Crimea, anterior parte a Ucrainei. Asta a blocat accesul la finanțări în dolari de la investitori americani. Banii necesari au venit în cele din urmă în monedă europeană, două treimi de la bănci din China, iar restul de la banca rusă de stat Sberbank și direct de la bugetul de stat al Rusiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
reganosa
desfa
novatex
gaze naturale
rusia gaze naturale
sanctiuni rusia crimea
sua
gaze naturale lichefiate
lng
import gaze naturale
export gaze naturale