Petrolul se apropie de 40 dolari/baril, pe fondul optimismului privind reducerea surplusului din piețe

Petrolul se apropie de 40 dolari/baril, pe fondul optimismului privind reducerea surplusului din piețe
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 7 mar 2016

Cotațiile petrolului au început săptămâna în creștere puternică și se îndreaptă spre pragul de 40 dolari/baril, pe fondul așteptărilor investitorilor privind o eventuală reducere a excedentului de producție, concomitent cu o revenire a cererii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

În jurul orei 14:00, petrolul Brent cu livrare în luna mai se tranzacționa la 39,28 dolari/baril, în urcare cu 1,45% față de referință, după ce anterior a atins un maxim intraday de 39,50 dolari/baril. Pe bursa electronică de la New York, petrolul WTI cu livrare în aprilie era în creștere cu 1,53%, la 36,47 dolari/baril.

Piața mondială a petrolului se va stabiliza până la finalul anului, în condițiile în care marii producători sunt forțați să plafoneze producția din cauza prețurilor mici, iar cererea va crește, a spus luni ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite (EAU), Suhail bin Mohammed al-Mazrouei.

Petrolul s-a apreciat, ajungând la nivelul înregistrat la începutul anului CITEȘTE ȘI Petrolul s-a apreciat, ajungând la nivelul înregistrat la începutul anului

"Prețurile actuale forțează o înghețare a producției pentru toată lumea, iar acest lucru se întâmplă chiar în acest moment. Nu are niciun sens să crești producția la prețurile de acum", a spus oficialul EAU, citat de MarketWatch.  

Potrivit lui al-Mazrouei, cotațiile petrolului își vor reveni spre finalul anului, odată cu reducerea surplusului din piețe și consolidarea cererii.

Prețul "aurului negru" s-a înscris pe o pantă ascendentă în ultimele săptămâni, după ce Rusia, Arabia Saudită, Venezuela și Qatar au ajuns la un acord pentru plafonarea producției la nivelul lunii ianuarie, cu condiția ca și celelalte state producăoare de petrol să li se alăture.

Marii exportatori de petrol ai lumii se vor întâlni în Rusia pe 20 martie pentru noi discuții privind plafonarea producției mondiale, în încercarea de a stabiliza prețurile, a anunțat joi ministrul nigerian al Petrolului, Emmanuel Kachikwu.

De la începutul anului, cotațiile petrolului au avansat cu 5% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii
pret
brent
wti