Prețul gazelor pe piața spot OPCOM a scăzut pentru prima dată de la lansare. Penuria de gaze din producția internă i-a determinat pe furnizori să apeleze la importuri pe BRM, la un preț mai mare cu 23%

Prețul gazelor pe piața spot OPCOM a scăzut pentru prima dată de la lansare. Penuria de gaze din producția internă i-a determinat pe furnizori să apeleze la importuri pe BRM, la un preț mai mare cu 23%
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 2 oct 2018

Prețul gazelor pe piața pentru ziua următoare (PZUGN) a OPCOM a scăzut pentru prima dată de la lansarea sa, de la prețul de 102 lei/MWh înregistrat în ultimele 5 zile de tranzacționare la 99,9 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Gazele cu livrare în ziua de marți, 2 octombrie, s-au tranzacționat cu 99,9 lei/MWh, cu 2,01 lei sub prețul din zilele precedente.

Cantitatea de gaze tranzacționate pe PZUGN cu livrare în ziua de marți a fost de 2.000 MWh, iar participanții la licitație au fost S.C. E.ON Energie România SA, S.C. E.ON Gaz Furnizare SA, S.C. ENGIE Romania SA, Romgaz și Transgaz.

Cantitatea oferită pe PZU însă n-a fost suficientă, E.ON Gaz Furnizare cumpărând și de pe piața en gros a Bursei Române de mărfuri 5.700 MWh cu furnizare între 01 și 02 octombrie și alți 8.600 MWh cu furnizare între 02 și 03 octombrie. Deși tranzacțiile efectuate pe BRM au fost practic tranzacții pentru ziua următoare (similare PZUGN-ului OPCOM), E.ON Furnizare a achitat un preț de 123,5 de lei pe MWh, cu 23,6 lei peste prețul de pe OPCOM.

Guvernul intră din nou în banii din privatizări și împrumută primăriile cu aproape jumătate de miliard de lei pentru asigurarea căldurii pentru populație la iarnă CITEȘTE ȘI Guvernul intră din nou în banii din privatizări și împrumută primăriile cu aproape jumătate de miliard de lei pentru asigurarea căldurii pentru populație la iarnă

Gazul achiziționat de E.ON Furnizare pe BRM a fost din import, ultimele tranzacții pe această bursă fiind efectuate numai din această sursă. O explicație a volumelor mici de gaz din producție internă oferite pe OPCOM și ponderii ridicate a gazului din import tranzacționat pe BRM ar putea fi faptul că în prezent companiile depozitează gaze pentru a respecta obligațiile impuse de Autoritatea Națională de Reglementare din Domeniul Energiei (ANRE) pentru această iarnă.

În perioadele în care atât producătorii, cât și furnizorii depozitează gaze, există o relativă penurie de gaze din producție internă pe piață, iar prețul gazului se majorează pentru a acoperi inclusiv tarifele de depozitare (încasate de Romgaz, care deține practic monopol pe piața de înmagazinare a gazelor.

PZUGN a fost lansată operațional în 31 iulie 2018 și asigură participanților la piață posibilitatea ajustării portofoliilor de tranzacții și diminuării și/sau eliminării situațiilor de dezechilibru ale utilizatorilor rețelei, datorate situațiilor efective existente în piață și în derularea angajamentelor contractuale la termen. Pe platformă sunt înregistrați un număr de 13 operatori economici.

Efectiv, Piața pentru ziua următoare a gazelor naturale (PZUGN) a debutat pe 20 septembrie, când s-au efectuat primele licitații la un preț de 98 lei/MWh. Licitația pentru 26 septembrie s-a încheiat la un preț de 100 lei/MWh, pentru prețul să crească cu alți 2 lei pentru gazul cu livrare pe 27 septembrie.

Din 27 septembrie și până în prezent au mai avut loc încă patru licitații, toate încheindu-se la același preț, 102 lei/MWh.

Pentru livrările de gaze naturale din luna septembrie 2018, potrivit OPCOM, a fost emis în total 10 Ordine de Plata în valoare de aproximativ un milion de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gaze
opcom
brm