Prețurile gazelor naturale au scăzut în Europa la niveluri nemaivăzute de dinainte de invazia Rusiei în Ucraina

Prețurile gazelor naturale au scăzut în Europa la niveluri nemaivăzute de dinainte de invazia Rusiei în Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 dec 2022

Prețurile gazelor naturale au scăzut în această săptămână în Europa la niveluri nemaivăzute de înainte de invazia Rusiei în Ucraina, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Contractele futures pentru gaze naturale pe termen de o lună, pe Title Transfer Facility din Olanda, contractul de referință în Europa, au scăzut în ultimele săptămâni până la sub 77 de euro (81,91 dolari) pe megawat oră, un nivel nemaivăzut din februarie - înainte de începerea războiului din Ucraina, scrie News.ro.

TABEL Invitație chiar din partea statului pentru scumpiri masive la benzină și motorină încă din prima zi a anului viitor. Finanțele schimbă discret accizele dintr-o lege. Impact semnificativ asupra prețurilor CITEȘTE ȘI TABEL Invitație chiar din partea statului pentru scumpiri masive la benzină și motorină încă din prima zi a anului viitor. Finanțele schimbă discret accizele dintr-o lege. Impact semnificativ asupra prețurilor

Aceste contracte au fost tranzacționate la aproximativ 81,5 euro.

La apogeul lor atins în august, prețurile gazelor europene au depășit 345 de euro/MWh, deoarece restrângerea exporturilor de gaze naturale ale Rusiei către restul continentului, ca răspuns la sancțiunile punitive ale UE și temperaturile ridicate din timpul verii, au condus la creșterea cererii și reducerea ofertei.

Creșterea prețurilor a făcut ca facturile pentru energie ale gospodăriilor să crească și au alimentat o criză a costului vieții în mare parte a continentului.

Cu toate acestea, vremea neobișnuit de caldă în mare parte din nord-vestul Europei a redus cererea de încălzire și a permis continentului să-și reînnoiască stocurile de gaze în urma reducerilor din timpul mai multor perioade de frig din ultimele luni.

Goldman Sachs a anticipat în noiembrie o scădere bruscă a prețurilor gazelor în Europa în lunile următoare, deoarece țările au câștigat temporar un avantaj asupra problemelor de aprovizionare.

”De regulă, o creștere sau o scădere a prețurilor gazelor cu 100 de euro pe MWh modifică costul gazelor pentru economia zonei euro, la consumul de gaze din 2021, cu o sumă egală cu aproape 3% din PIB, odată ce gospodăriile și consumatorii trebuie să suporte costurile totale ale modificării prețurilor la gaze”, a explicat economistul șef al Berenberg, Holger Schmieding, într-o notă luna trecută.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret