Prețurile petrolului au crescut cu 2%, în timp ce transportatorii maritimi renunță la rutele prin Marea Roșie

Prețurile petrolului au crescut cu 2%, în timp ce transportatorii maritimi renunță la rutele prin Marea Roșie
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 dec 2023

Prețurile petrolului au crescut cu 2% marți, prelungind câștigurile din sesiunea anterioară, după ce atacurile militanților houthi din Yemen, aliați cu Iranul, asupra navelor din Marea Roșie au perturbat comerțul maritim și au forțat mai multe companii să redirecționeze navele, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 1,43 dolari, sau cu 1,8%, la 79,38 dolari pe baril, scrie News.ro.

DECIZIE Obligația montării în apartamente a repartitoarelor a fost prelungită. Subvenții acordate CITEȘTE ȘI DECIZIE Obligația montării în apartamente a repartitoarelor a fost prelungită. Subvenții acordate

Contractele futures pentru țițeiul U.S. West Texas Intermediate, cu livrare în ianuarie, care expiră marți, au crescut cu 1,51 dolari sau cu 2,1%, la 73,98 dolari pe baril, în timp ce contractul mai activ cu livrare în februarie a câștigat 1,37 dolari, până la 74,19 dolari.

SUA au anunțat marți crearea unui grup operativ pentru a proteja comerțul din Marea Roșie de atacurile militanților yemeniți susținuți de Iran.

Houthii au promis că vor sfida misiunea navală condusă de SUA și vor continua să lovească ținte israeliene din regiune.

Luni, prețurile petrolului au crescut cu aproape 2% după ce o navă deținută de Norvegia a fost atacată și grupul petrolier BP a declarat că a întrerupt tot tranzitul prin Marea Roșie.

O serie de alți transportatori au făcut de atunci anunțuri similare.

Aproximativ 12% din traficul maritim mondial trece prin Marea Roșie și prin Canalul Suez.

BRD a acordat Vrancart Adjud un credit de 16 milioane euro pentru construirea unui parc fotovoltaic CITEȘTE ȘI BRD a acordat Vrancart Adjud un credit de 16 milioane euro pentru construirea unui parc fotovoltaic

”Evenimentele din Marea Roșie cresc riscul geopolitic. Acest lucru determină creșterea prețurilor petrolului, pe măsură ce comercianții evaluează potențialul unei întreruperi a aprovizionării legat de creșterea riscului geopolitic”, a declarat Rob Thummel, director general la firma de investiții energetice Tortoise Capital din Kansas.

Deși atacurile asupra transportului maritim au sporit prima de risc, alți analiști au spus că impactul asupra aprovizionării cu petrol este în prezent limitat.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret