Prețurile petrolului au urcat cu peste 3%, după ce șeful băncii centrale a SUA a atenuat îngrijorările privind creșterea dobânzilor

Prețurile petrolului au urcat cu peste 3%, după ce șeful băncii centrale a SUA a atenuat îngrijorările privind creșterea dobânzilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 feb 2023

Prețurile petrolului au urcat cu peste 3% marți, după ce șeful băncii centrale a SUA, Jerome Powell, a atenuat îngrijorările pieței cu privire la creșterea dobânzilor, în timp ce și redresarea cererii din China a stimulat prețurile, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 2,70 dolari, sau cu 3,3%, până la 83,69 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate au crescut cu 3,03 dolari, sau cu 4,1%, până la 77,14 dolari pe baril, scrie News.ro.

Compania de IT SoftServe, fondată în Ucraina, printre cele mai mari companii de tehnologie din Europa de Est, se extinde puternic în România și caută angajați CITEȘTE ȘI Compania de IT SoftServe, fondată în Ucraina, printre cele mai mari companii de tehnologie din Europa de Est, se extinde puternic în România și caută angajați

Președintele Rezervei Federale din SUA, Jerome Powell, a declarat marți că dezinflația din SUA a început, dar că este un proces de durată.

Datele foarte puternice privind locurile de muncă, publicate săptămâna trecută, au arătat pur și simplu că banca centrală are un drum lung de parcurs cu creșterea ratelor dobânzilor, a spus Powell.

Deși a refuzat să spună dacă ar fi știut despre vigoarea datelor privind piața muncii acest lucru ar fi afectat creșterea dobânzii cu 0,25 de puncte procentuale, de săptămâna trecută, Powell a declarat pentru Economic Club of Washington că cifrele locurilor de muncă din ianuarie arată ”de ce acesta va fi un proces care va dura o perioadă semnificativă de timp”, când vine vorba de înăsprirea politicii monetare.

Indicele dolarului american a scăzut după datele respective, crescând prețul petrolului.

Creșterile ratei dobânzii întăresc de obicei dolarul, ceea ce ar putea face țițeiul mai scump pentru cumpărătorii din afara SUA.

Cererea mai puternică prognozată în China a crescut și prețurile țițeiului, marți.

Agenția Internațională pentru Energie se așteaptă ca jumătate din creșterea cererii globale de petrol din acest an să vină din China, a declarat duminică șeful agenției, adăugând că cererea de combustibil pentru avioane este în creștere.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a majorat prețurile țițeiului său de referință pentru cumpărătorii asiatici pentru prima dată în șase luni, pe fondul așteptărilor privind redresarea cererii, în special din China.

”Aceasta pare să trimită acasă mesajul că redeschiderea Chinei este reală, iar dacă Arabia Saudită nu se teme să crească prețurile la petrol, înseamnă că cererea este destul de bună”, a spus Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

În Turcia, operațiunile la un terminal de export de petrol de 1 milion de barili pe zi (bpd) din Ceyhan au fost oprite după ce un cutremur major a lovit regiunea.

Terminalul BTC, care exportă țiței azer pe piețele internaționale, va fi închis până miercuri.

Încărcările de țiței irakiene din depozitul din Ceyhan erau gata pentru reluare marți, dar vremea rea a împiedicat navele să acosteze, a declarat o sursă comercială.

Conducta de țiței din Irak către portul Ceyhan din Turcia a rămas încă oprită, a anunțat Ministerul Energiei al Guvernului Regional Kurdistan.

Închiderea fazei 1 de 535.000 bpd a zăcământului de petrol Johan Sverdrup, din zona Norvegiei, din Marea Nordului a crescut, de asemenea, prețurile.

BP a raportat marți un profit record de 28 de miliarde de dolari pentru 2022, în timp ce și-a sporit dividendul în semn de încredere, crescând și planurile de cheltuieli, dar și-a redus ambițiile de a reduce producția de petrol și gaze până în 2030.

În Statele Unite, producția de țiței va crește în 2023, în timp ce cererea va rămâne constantă, a declarat marți Administrația pentru Informații Energetice (EIA) din SUA, în cadrul raportului său Short Term Energy Outlook (STEO).

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret