Romgaz a cerut acordarea licenței pentru furnizarea energiei electrice

Romgaz a cerut acordarea licenței pentru furnizarea energiei electrice
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 feb 2023

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a solicitat ANRE acordarea licenței pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, instituția precizând că cererea va fi discutată în ședința de miercuri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Romgaz estimează că profitul său brut va scădea cu aproape 15% anul acesta, de la peste 3 miliarde lei în 2022 la 2,58 miliarde lei în 2023, din cauza reducerii producției de gaze, coroborată cu reglementarea prețului de vânzare.

Profitul net este prognozat să scadă corespunzător, de la 2,37 la 2,01 miliarde lei.

Amazon declanșează cele mai multe concedieri din istoria companiei CITEȘTE ȘI Amazon declanșează cele mai multe concedieri din istoria companiei

Compania a calculat că veniturile din exploatare se vor reduce cu aproape 25% față de anul trecut, de la 13,6 la 10,3 miliarde lei.

Veniturile din gaze Romgaz livrate din producția internă (fără asocieri, fără gazele pentru producerea de energie electrică) s-au fundamentat pe baza cantităților de gaze naturale estimate a se livra către clienți în anul 2023 și a prețurilor medii de livrare aferente gazelor din producția curentă și extrase din depozitele de înmagazinare gaze. Scăderea veniturilor din vânzarea gazelor este cauzată de scăderea cantităților și prețurilor de livrare, ca urmare a aplicării prevederilor OUG nr. 27/2022. Astfel, se estimează că 75,3% din producția livrată clienților se va vinde cu prețul reglementat de 150 lei/MWh″, se menționează în proiectul de buget pe 2023 al companiei.

După cum a relatat Profit.ro, cel mai probabil, producția de gaze a Romgaz a scăzut anul trecut față de 2021.

Românii încep să cumpere case ieftine din estul Ungariei. La ce preț le-au găsit CITEȘTE ȘI Românii încep să cumpere case ieftine din estul Ungariei. La ce preț le-au găsit

Romgaz estimează că încasările din vânzarea energiei electrice produse la centrala Iernut se vor prăbuși, scăzând cu peste 70%, de la 1,32 miliarde lei în 2022 la numai 388,5 milioane lei anul acesta, tot din cauza introducerii reglementării prețului, prin mecanismul de achiziție centralizată administrat de OPCOM.

Scăderea veniturilor este cauzată de vânzarea întregii producții cu prețul reglementat de 450 lei/MWh conform prevederilor legale în vigoare″, se arată în documentul citat.

Microsoft pregătește mii de concedieri CITEȘTE ȘI Microsoft pregătește mii de concedieri

Pe de altă parte, din aceleași cauze, și cheltuielile cu taxele și impozitele către stat se vor reduce aproape la jumătate față de 2022, de la 8,15 la 4,18 miliarde lei.

Acestea cuprind cheltuieli cu redevențele calculate procentual la producția fizică extrasă și la condens (1 047 822 mii lei), impozitul pe veniturile suplimentare din vânzarea gazelor (2 202 924,5 mii lei), contribuția la fondul de tranziție energetică (1 794,8 mii lei), contribuțiile datorate către ANRE (13 997 mii lei), contribuția de solidaritate (906 104 mii lei), precum și impozite pe teren, pe clădiri, totalitatea taxelor de autorizare, de mediu și alte impozite și taxe. Cheltuielile cu impozitele și taxele reprezintă 55% din totalul cheltuielilor. Scăderea cheltuielilor cu impozitele și taxele este datorată modificărilor legislative introduse de OUG nr. 27/2022 în ceea ce privește redevența petrolieră, impozitul pe veniturile suplimentare și nivelul prețurilor la care Romgaz poate vinde gazele naturale și energia electrică″, precizează compania.

VIDEO Ministrul de Interne al Ucrainei, adjunctul său și mai mulți copii au murit după ce un elicopter s-a prăbușit lângă o grădiniță din regiunea Kiev CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul de Interne al Ucrainei, adjunctul său și mai mulți copii au murit după ce un elicopter s-a prăbușit lângă o grădiniță din regiunea Kiev

În plus, cheltuielile cu personalul sunt estimate în creștere cu aproape 20% anul acesta, de la 892,2 milioane lei la 1,06 miliarde lei.

Cheltuielile financiare din 2023 sunt estimate la 223,5 milioane lei, mai mari decât cele din anul anterior și conțin estimarea cheltuielilor cu diferențele nefavorabile de curs valutar calculate pentru soldul creditului de 325 milioane euro contractat în 2022, a cheltuielilor cu dobânzile aferente acestui credit și estimări privind efectul trecerii timpului asupra provizionului de dezafectare a sondelor.

Percheziții la persoane bănuite de evaziune fiscală. Suspecții ar fi înregistrat facturi fictive la firme fantomă. Prejudiciu de peste 1,4 milioane de lei CITEȘTE ȘI Percheziții la persoane bănuite de evaziune fiscală. Suspecții ar fi înregistrat facturi fictive la firme fantomă. Prejudiciu de peste 1,4 milioane de lei

Romgaz își propune un buget de investiții de aproape 2,3 miliarde lei în 2023, format din cheltuieli investiționale de circa 1,97 miliarde lei și rambursări de credite de 325 milioane lei.

Fundamentarea bugetului aferent Programului de Investiții pentru anul 2023 s-a făcut, în cea mai mare parte, pe obiective ce vizează creșterea portofoliului de rezerve și resurse (onshore și offshore), compensarea declinului natural al producției de gaze naturale și producerea de energie electrică, astfel: • împrumuturi acordate de SNGN Romgaz SA către filiala Romgaz Black Sea Limited pentru susținerea activității curente și finanțarea investițiilor acesteia; • menținerea actualei participații în cazul Lukoil (12,2%); • continuarea lucrărilor de cercetare geologică prin forarea unor noi sonde de explorare; • dezvoltarea potențialului de producere energie electrică prin: continuarea și finalizarea construirii Centralei Electrice cu Ciclu Combinat cu turbine cu gaze – Iernut și realizarea unui Parc Fotovoltaic cu o putere instalată de aprox. 40 MW; • modernizarea și retehnologizarea echipamentelor și instalațiilor de intervenții și operații speciale la sonde, reechipări/reactivări-reparații capitalizabile, modernizări ale stațiilor de uscare și stațiilor de comprimare; • achiziția de noi echipamente și instalații performante specifice activității de bază; • achiziția de utilaje specifice pentru asigurarea transportului tehnologic și mentenanței activității de bază și menținerea în condiții optime a infrastructurii de drumuri în câmpurile de gaze″, detaliază compania.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit romgaz
supraimpozitare romgaz
productie romgaz
investitii romgaz