Profitul Conpet a crescut cu 5,6% în 2015, la 54,3 mil. lei, pe seama majorării tarifelor și a importurilor de țiței

Profitul Conpet a crescut cu 5,6% în 2015, la 54,3 mil. lei, pe seama majorării tarifelor și a importurilor de țiței
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 feb 2016

Compania de stat Conpet, operatorul sistemul național de transport prin conducte al țițeiului, a obținut anul trecut un profit net de 54,29 milioane lei, cu 5,6% mai mare față de cel din 2014, pe seama creșterii cantităților de țiței din import transportate și a majorării tarifelor reglementate de transport al acestuia aprobate de ANRM.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Veniturile din exploatare ale companiei au crescut cu 2,2%, la 411,7 milioane lei. Cheltuielile au avansat cu doar 0,4%, la 349,5 milioane lei.

De la 1 februarie 2015, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a majorat cu 10,3% tarifele practicate de Conpet pentru transportul țițeiului din import la rafinăriile din bazinul Ploiești, respectiv Petrobrazi (OMV Petrom) și Petrotel (Lukoil). Pentru transportul țițeiului din import la rafinăria Petromidia a Rompetrol, ANRM a majorat tarifele practicate de Conpet cu 20-21%. Majorarea a fost efectuată la cererea Conpet, care a solicitat indexarea respectivelor tarife cu 20,83%, procent mai redus decât inflația cumulată înregistrată din decembrie 2009, de la ultima modificare a tarifelor.

IEA: Supraproducția de petrol din prima parte a anului va fi mai mare decât se anticipa CITEȘTE ȘI IEA: Supraproducția de petrol din prima parte a anului va fi mai mare decât se anticipa

Marți, 9 februarie 2016, ANRM a majorat din nou tarifele practicate de Conpet. De această dată, a fost majorat atât tariful de transport al țițeiului din producția internă, cu 1,4%, cât și cel aferent petrolului importat, cu 1,9%. ANRM estimează că aceste majorări de tarife vor aduce în plus la bugetul de stat circa 600.000 lei pe an, din redevențele plătite de Conpet pentru concesionarea sistemului național de conducte de transport de țiței și din impozitul pe profit achitat de companie. 

Anul trecut, cantitatea totală de țiței și produse petroliere transportată de Conpet a crescut cu 5,5%, la aproape 6,99 milioane tone, pe seama avansului semnificativ al cantităților de petrol din import transportate, cu 15,6%, la 3,08 milioane tone. În schimb, cantitatea de țiței de producție internă transportată, provenind în exclusivitate de la OMV Petrom, a scăzut cu 1,34% (peste 53.000 tone), la 3,905 milioane tone.

ExxonMobil și OMV Petrom au finalizat explorările după gaze în Marea Neagră, urmează evaluarea zăcămintelor CITEȘTE ȘI ExxonMobil și OMV Petrom au finalizat explorările după gaze în Marea Neagră, urmează evaluarea zăcămintelor

În 2015, Conpet și-a lichidat depozitele bancare cu scadențe mai mari de 3 luni și și-a redus la mai puțin de jumătate, respectiv la 122,9 milioane lei, sumele depozitate la bănci pe termene mai scurte,  cumpărând în schimb titluri de stat emise de Ministerul Finanțelor Publice. Potrivit raportului preliminar pe 2015 al companiei, la finalul anului trecut, valoarea titlurilor de stat deținute de Conpet era de peste 256 milioane lei, cifra incluzând și dobânzile de încasat din respectivele obligațiuni, după cum se precizează în document.

Provizioanele pentru litigii constituite de Conpet s-au majorat cu peste 5% anul trecut, la 9,4 milioane lei. "Societatea este implicată în litigii cu proprietarii de terenuri traversate de conductele aparținând sistemului național de transport al petrolului, proprietate de stat. În baza dreptului lor de proprietate, proprietarii de terenuri au acționat societatea în judecată, solicitând instanțelor plata de despăgubiri pentru lipsa de folosință a terenuritor, dar și pentru imposibilitatea realizării unor construcții de natură socială sau comercială", se arată în documentul citat.

Lukoil își vinde benzinăriile din Polonia, Lituania și Letonia unui fond austriac condus de un fost CEO al OMV CITEȘTE ȘI Lukoil își vinde benzinăriile din Polonia, Lituania și Letonia unui fond austriac condus de un fost CEO al OMV

Acțiunile Conpet listate la Bursa de Valori București au avansat cu 2,43% în deschiderea ședinței de tranzacționare de miercuri, după publicarea rezultatelor financiare preliminare pe 2015, la 76 lei/titlu. Pe parcursul anului trecut, valoarea acțiunilor Conpet a crescut cu 40%. 

De la începutul anului, titlurile transportatorului de țiței s-au depreciat cu peste 3%, din cauza pesimismului investitorilor legat de menținerea și accentuarea trendului de scădere a prețurilor la petrol, semn al cererii slabe, de natură să reducă și cantitățile transportate. Este de așteptat, însă, ca acest lucru să fie contracarat de majorarea de către ANRM a tarifelor practicate de Conpet, care ar putea conserva marja de profit a companiei și dividendele cuvenite acționarilor.

Compania a dobândit calitatea de concesionară a sistemului național de transport al țițeiului în 2002, prin încheierea unui acord petrolier de concesiune cu ANRM. Conpet administrează o rețea de conducte cu o lungime de circa 3.800 de kilometri, care străbate 23 de județe. Compania este controlată de statul român, prin Ministerul Energiei, cu 58,71% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
conpet
omv petrom
lukoil
rompetrol
rafinaria petrotel
rafinaria petromidia
rafinaria petrobrazi
anrm