Profitul obținut de grupul Enel în România a scăzut substanțial ca urmare a diminuării veniturilor din distribuție și a majorării pierderilor din furnizare

Profitul obținut de grupul Enel în România a scăzut substanțial ca urmare a diminuării veniturilor din distribuție și a majorării pierderilor din furnizare
scris 23 mar 2020

Grupul italian Enel a realizat în România anul trecut un profit net înaintea plății dobânzilor și impozitelor de 54 de milioane de euro, în scădere cu 42,5% față de profitul aferent anului 2018, în principal ca urmare a majorării pierderilor înregistrate pe segmentul de furnizare de electricitate și a unui profit mai mic obținut din activitatea de distribuție.

Astfel, pierderile segmentului de retail al Enel România s-au majorat de la 2 milioane euro în 2018 la 14 milioane euro în 2019, iar profitul activității de distribuție s-a micșorat la 13 milioane euro anul trecut de la 54 de milioane în anul precedent.

Activitatea de producție energie regenerabilă a evoluat pozitiv, ajungând la un profit net de 49 de milioane euro în 2019, de la unul de 40 de milioane euro în anul precedent.

Taxe și impozite locale - pregătite să fie majorate în București CITEȘTE ȘI Taxe și impozite locale - pregătite să fie majorate în București

Pierderile din furnizare ale Enel au ca explicație scăderea vânzărilor cu 0,6TWh, dar este și efectul controlul prețurilor aplicat de ANRE ca urmare a adoptării controversatei OUG 114.

În plus, grupul Enel a raportat și deprecieri de 235 milioane euro, în principal “datorate participațiilor deținute în subsidiarele din România și Rusia”.

La nivel global, grupul Enel a raportat un profit curent net de 4,7 miliarde euro, în creștere cu 17,4% față de 2018

Veniturile grupului s-au majorat la rândul lor cu 6,3%, ajungând la 80,3 miliarde euro.

Creșterea veniturilor se datorează în principal operațiunilor diviziei Infrastructură și Rețele, în special în America Latină, prin contribuția companiei Enel Distribuição São Paulo în Brazilia și prin soluționarea problemelor anterioare de reglementare din Argentina, precum și datorită diviziei Thermal Generation and Trading din Italia, reflectând o creștere a activităților de tranzacționare.

​Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piața din România din 2005. Enel are aproximativ 3.100 de angajați în România și furnizează servicii unui număr de 3 milioane de clienți. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, a siguranței și performanței rețelelor și implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
rezultate
profit. romania