România poate primi 1,4 miliarde euro de la UE pentru reducerea dependenței energetice de Rusia. Hotârâre CSAT de aprobare ″pe repede înainte″ pentru 10 proiecte ale Hidroelectrica

România poate primi 1,4 miliarde euro de la UE pentru reducerea dependenței energetice de Rusia. Hotârâre CSAT de aprobare ″pe repede înainte″ pentru 10 proiecte ale Hidroelectrica
scris 28 nov 2022

România poate beneficia de un sprijin financiar nerambursabil în valoare de aproximativ 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Programului REPowerEU al Comisiei Europene, pentru creșterea independenței energetice față de Rusia.

″Ministerul Energiei și Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene au demarat procesul de elaborare a capitolului REPowerEU. În contextul creșterii independenței UE față de importurile de combustibili fosili din Rusia, România beneficiază de sprijin tehnic din partea Direcției Generale de Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) a European Commission″, au transmis cele două instituții.

FOTO Pisaniile lui Ștefan cel Mare - găsite în Herson. Toate icoanele - furate CITEȘTE ȘI FOTO Pisaniile lui Ștefan cel Mare - găsite în Herson. Toate icoanele - furate

Potrivit sursei citate, proiectul „Sprijin pentru REPowerEU” este finanțat integral prin Instrumentul de Sprijin Tehnic al UE și face parte din pachetul de asistență dedicat statelor membre ca urmare a războiului din Ucraina, sprijinind România în identificarea reformelor și investițiilor necesare în domeniul energiei pentru reducerea dependenței de importurile din Rusia.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de coordonator național al Planul Național de Redresare și Reziliență, împreună cu Ministerul Energiei și alături de alte instituții relevante din domeniu își concentrează eforturile pe elaborarea unui nou capitol al Planului Național de Redresare și Reziliență, REPowerEU, prin care se urmărește asigurarea independenței energetice a României prin utilizarea energiei produsă din surse regenerabile, se mai afirmă în anunț, precizându-se că, pentru dezvoltarea acestui capitol, cu scopul asigurării transparenței, se vor organiza consultări cu actorii relevanți.

FOTO - Hartă devenită virală: România, creștere economică de 800% în ultimii 22 de ani, cea mai mare din Europa CITEȘTE ȘI FOTO - Hartă devenită virală: România, creștere economică de 800% în ultimii 22 de ani, cea mai mare din Europa

Potrivit propunerii actuale de modificare a Regulamentului (UE) 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență, pentru a-și crește independența energetică România va beneficia de un sprijin financiar nerambursabil în valoare de aproximativ 1,4 miliarde euro. Comisia a apreciat că propunerea de regulament va fi adoptată până la sfârșitul anului, urmând ca după această dată, statele membre să prezinte propunerile lor de măsuri. Reformele și investițiile care vor fi incluse în noul capitol vor avea ca termen de finalizare anul 2026″, mai afirmă ministerele.

După cum a relatat Profit.ro, un număr de 9 proiecte de hidrocentrale și unul de parc fotovoltaic ale companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, au fost declarate drept vitale pentru securitatea națională de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și, în consecință, se vrea scutirea lor de evaluarea de impact asupra mediului obligatorie potrivit legislației în vigoare, precum și de la interdicția legală de reducere a fondului forestier național prevăzută de Codul Silvic, cu argumentul că trebuie propuse cât mai repede pentru finanțare europeană prin intermediul planului REPowerEU al Comisiei Europene, de creștere a independenței energetice a UE în contextul agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei.

viewscnt
Afla mai multe despre
repowereu
fonduri ue energie
pnrr energie
reducerea dependentei energetice fata de rusia
razboi rusia ucraina
csat proiecte hidroelectrica