România vrea să înlocuiască gazele naturale din Rusia cu cele din Azerbaidjan: Suntem în negocieri

România vrea să înlocuiască gazele naturale din Rusia cu cele din Azerbaidjan: Suntem în negocieri
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iun 2022

Importanța Coridorului sudic al gazelor (SGC) pentru securitatea aprovizionării Europei este mai mare ca oricând, a declarat ministrul român al Energiei, Virgil-Daniel Popescu, cu ocazia unei vizite în Azerbaidjan, într-un interviu exclusiv pentru publicația locală Trend, preluată de Rador.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Azerbaidjanul joacă un rol major în asigurarea securității aprovizionării Europei. Toate privirile din Europa sunt acum ațintite spre Azerbaidjan, există discuții cu guvernul azer în acest sens”, a spus ministrul.

Celebrul investitor Michael Burry, care a anticipat ultima criză financiară, interpretat de Christian Bale în\ CITEȘTE ȘI Celebrul investitor Michael Burry, care a anticipat ultima criză financiară, interpretat de Christian Bale în"The Big Short", avertizează în legătură cu Efectul Bullwhip. Ce este acest fenomen

Popescu a remarcat că România este una dintre țările cel mai puțin expuse dependenței de combustibilii fosili rusești. „Avem un consum total de 11 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Producem 8 miliarde de metri cubi pe an și acum am început producția offshore în Marea Neagră, care adaugă 1 miliard de metri cubi. Mai trebuie să importăm 2 miliarde de metri cubi, așa că trebuie să găsim o soluție. Gazul din Azerbaidjan este una dintre posibilele soluții pentru noi, sperăm să ajungem la un acord cu guvernul azer. Dacă este posibil, dorim să importăm tot volumul necesar de gaze din Azerbaidjan. Suntem în negocieri și, când vom termina, vom anunța. Dar suntem pe drumul cel bun”, a explicat el.

Ministrul a vorbit despre diferitele modalități de a obține acces la gazul azer.

„Acum doi ani, ne gândeam că nu avem nicio șansă să avem alte surse de aprovizionare cu energie în afară de Rusia și am dezvoltat Proiectul fluxului invers pe Coridorul Transbalcanic, care a fost construit pentru furnizarea de gaz din Rusia, Ucraina, România, Bulgaria și Turcia. Anul trecut am finalizat modificările de flux invers și acum avem un coridor care poate aduce și scoate din România gaz din Turcia, Bulgaria, Ucraina. Din Turcia putem aduce gaz din Azerbaidjan și din terminalele de gaz natural lichefiat (GNL). Deci, avem un coridor inter-balcanic. Coridorul Vertical, care trebuia să fie terminat în urmă cu șase ani, este de așteptat să fie finalizat în această vară. Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB), care ar trebui să fie finalizat în iulie, va oferi acces României la Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale (TANAP), Conducta Trans Adriatică (TAP). Conducta BRUA (Bulgaria, România, Ungaria și Austria) este un alt coridor care poate aduce gaze din Coridorul sudic de gaz, Coridorul Vertical către România, Moldova și restul Europei”, a adăugat el.

Mai mult, Popescu a remarcat că România importă 70 la sută din consumul total de petrol, mai mult de jumătate din Kazahstan. „Restul este importat din Rusia și trebuie să găsim o soluție pentru a-l importa din alte surse”, a spus ministrul.

„În prima mea vizită în Azerbaidjan, am menționat că guvernul român dorește ca firma petrolieră de stat SOCAR din Azerbaidjan să fie mai implicată în investițiile din România. SOCAR are o rețea de 67 de benzinării în România. Dar cred că putem face mai multe împreună. Ne uităm la investiții în proiecte de gaz și energie. SOCAR poate fi furnizor de energie electrică pe piața românească, poate comercializa îngrășăminte, poate companii mixte (joint venture) cu companii românești pentru a produce energie verde, îngrășăminte. Așadar, invităm SOCAR să fie mai activă și sprijinim orice investiție a companiilor azere în România”, a spus Popescu.

Ministrul a amintit că, în timpul vizitei sale în Azerbaidjan la începutul acestui an, s-au discutat despre un Coridor Verde între Marea Caspică și Marea Neagră. „Noi îl numim Coridorul Verde, deoarece dorim să conectăm parcurile eoliene offshore din Marea Caspică și Marea Neagră cu un cablu submarin din Georgia până în România. Acesta poate facilita exportul de energie verde din România în restul Europei, deoarece există o cerere mare de energie în Europa acum. Acesta este un proiect foarte interesant între Azerbaidjan, România și Georgia, și multe alte țări vor să se alăture”, a conchis Popescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
românia
gaze naturale
azerbaidjan