Romgaz: Producție trimestrială mai redusă cu 3,7%. Intenția este de majorare cu 11,2% a volumului de gaz extras în acest an

Romgaz: Producție trimestrială mai redusă cu 3,7%. Intenția este de majorare cu 11,2% a volumului de gaz extras în acest an
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 29 apr 2021

Romgaz și-a micșorat cu 3,7% producția de gaze din primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. Intenția anunțată este de a o majora cu 11,2% pe întreg anul. Creșterea producției din acest an este însă fundamentată pe un efect de bază, în trimestrul al doilea și al treilea al anului trecut principalul producător de gaze din România înregistrând scăderi considerabile ale extracției.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Romgaz a produs în primele 3 luni ale anului un volum de 1,31 miliarde metri cubi, cu 3,7% sub nivelul din primul trimestru al anului trecut, de 1,36 miliarde mc, și cu 0,8% sub nivelul raportat pe ultimul trimestru al lui 2020.

Deși a raportat o producție de gaz în scădere, Romgaz a vândut către terți o cantitate cu 14,1% mai ridicată decât în primele trei luni ale anului trecut.

Dacă în perioada ianuarie-martie 2020 Romgaz producea 1,36 miliarde mc și vindea către terți 1,44 miliarde mc, în primul trimestru al acestui an Romgaz a produs 1,31 miliarde mc și a vândut către terți 1,65 miliarde mc.

Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)

Diferența dintre producție și vânzări către terți a fost acoperită din achiziții suplimentare de gaze de pe piața internă.

Obiectivul Romgaz de majorare a producției cu 11,2% pe întreg anul este realizabil, în pofida reducerii producției din primul trimestru, ca urmare a faptului că în trimestrele al doilea și al treilea ale anului trecut, rezultat al pandemiei și măsurilor adoptate de guvern, compania și-a redus considerabil producția.

Astfel, dacă atât în primul, cât și în ultimul trimestru al lui 2020 Romgaz a produs peste 1,3 miliarde mc, în celelalte două trimestre producția companiei a fost de 883, respectiv 953 milioane mc.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Producția de energie electrică a fost de 202 GWh, cu 22% sub cea din primul trimestru al anului trecut (de 259 GWh) și cu 37% sub cea din ultimul trimestru al lui 2020 (de 319,6 GWh).

Romgaz anticipează că va obține în acest an un profit net de aproximativ un miliard de lei, în scădere cu 20% față de profitul net raportat pe anul trecut. Componenta principala a acestuia, 966 milioane de lei, vor proveni de la activitățile principale ale companiei, în timp ce 30 de milioane reprezintă profitul filialei de înmagazinare Depogaz SRL Ploiești.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
producție
vânzări
extracție