Rompetrol Rafinare și-a redus pierderile cu 100 milioane dolari. Explozia de la Petromidia a redus cu o pătrime vânzările de carburanți pe piața internă

Rompetrol Rafinare și-a redus pierderile cu 100 milioane dolari. Explozia de la Petromidia a redus cu o pătrime vânzările de carburanți pe piața internă
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 nov 2021

Rompetrol Rafinare, companie membră a grupului KMG International, și-a redus cu apoape 100 de miloane de dolari, la 57,8 milioane de dolari, pierderile pe primele 9 luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, afectat de carantinarea economiilor. Cea mai mare parte a pierderilor a fost înregistrată în trimestrul al treilea (35 milioane de euro), ca urmare a opririi rafinăriei Petromisia în urma exploziei de la începutul lunii iulie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, Rompetrol și-a redus, în perioada iulie-septemrbie, vânzările de carburanți de pe piața internă cu 26,7%, de la 700 mii tone la 513 mii tone și cu 76,2% exporturile de carburnți, de la 324 mii tone la 77 mii tone.

Valoarea totală a exporturilor realizate în perioada ianuarie - septembrie 2021 de rafinăriile Petromidia, Vega și Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare, s-a ridicat la aproximativ 656 de milioane de dolari, însumând un total de 1,12 milioane de tone de produse vândute.

„În trimestrul al treilea al acestui an, Rompetrol Rafinare a făcut eforturi substanțiale pentru completarea necesarului de combustibil la nivel național, dar și în regiune, prin realizarea de importuri de componenți pentru obținerea de benzine, motorine și combustibil special de aviație”, precizează compania.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

În trimestrul III al lui 2021, segmentul de distribuție a fost influențat de incidentul tehnic survenit pe data de 2 iulie, în rafinăria Petromidia, astfel că, necesarul de produse petroliere a fost asigurat prin importuri și achiziții de pe piața internă.

„În ciuda condițiilor nefavorabile, compania a făcut eforturi substanțiale pentru asigurarea, în mod constant, a carburanților, atât în stațiile proprii, cât și în stațiile Partener și Express”, susține Rompetrol Rafinare.

Pe primele 9 luni, vânzările de carburanți (în zona de retail și en-gros), pentru primele 9 luni ale anului 2021, s-au ridicat la 1,55 milioane tone, în ușoară creștere față de nivelul de anul trecut.

În plus, vânzările de carburanți en-gros au fost impactate, în trimestrul III din 2021, de un incident de pe calea ferată, în zona Fetești, care a determinat o sistare a transferului produselor către depozite, timp de două săptămâni. Astfel, în acest trimestru, a fost consemnată o scădere cu aproximativ 30% a vânzărilor en-gros.

Activitățile de producție ale rafinăriei Petromidia au fost reluate la sfârșitul lunii septembrie 2021, instalațiile tehnologice fiind repornite treptat, iar la finalul lunii octombrie 2021 au atins eficiența optimă de funcționare.

„Evenimentul de la începutul lunii iulie a avut un impact negativ semnificativ, atât din punct de vedere operațional, cât și organizațional. Cu toate acestea, cu efortul și implicarea colegilor și partenerilor, am reușit să repunem rafinăria în funcțiune, în condiții de maximă siguranță. În acest moment, rafinăria Petromidia a ajuns la parametri optimi de funcționare, cu o medie de 13,5 mii de tone de țiței procesate zilnic, ritm care va fi susținut cu responsabilitate, atât pentru angajați, cât și pentru mediul înconjurător. Petromidia și Vega reprezintă active de producție vitale pentru sistemul energetic și pentru industriile conexe, iar rolul nostru este să oferim stabilitate”, spune Felix Crudu-Tesloveanu, directorul general al Rompetrol Rafinare.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

Cifra de afaceri brută consemnată de Rompetrol Rafinare a fost de 3,27 miliarde de dolari, în timp ce rezultatul operațional consolidat (EBITDA) a înregistrat o creștere, de la un negativ de 21,6 milioane de dolari, la un rezultat pozitiv de aproape 87 de milioane de dolari.

Cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare a atins aproape 740 de milioane USD în T3 2021, în ușoară scădere, respectiv 2,6 miliarde de dolari în primele 9 luni din 2021, consemnând o creștere de 33%, comparativ cu aceeași perioadă din 2020.

În primele 9 luni ale anului 2021, producția totală de polimeri a Diviziei de Petrochimie a fost de 73 de mii tone, în scădere cu 28% față de perioada similară a anului trecut. Scăderea a fost cauzată, în principal, de neoperarea, în perioada iulie - septembrie 2021, a instalației de polipropilenă, care funcționează cu materie primă produsă și livrată intern de rafinăria Petromidia.

viewscnt
Afla mai multe despre
rafinare
petromidia
profit