SRI și-a cumpărat gaze naturale de pe Bursă cu peste 70% mai ieftin decât înainte de iarna trecută, când era să ajungă la FUI și a fost salvat de producătorul de stat Romgaz

SRI și-a cumpărat gaze naturale de pe Bursă cu peste 70% mai ieftin decât înainte de iarna trecută, când era să ajungă la FUI și a fost salvat de producătorul de stat Romgaz
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 sep 2023

Serviciul Român de Informații (SRI) a încheiat un acord-cadru pe 12 luni de furnizare de gaze naturale pentru alimentarea sediilor proprii, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înțelegerea a fost semnată de UM 0929 București, structura de achiziții a Serviciului.

VIDEO 2,2 milioane de litri de vin roșu au inundat străduțele unui orășel, după un accident CITEȘTE ȘI VIDEO 2,2 milioane de litri de vin roșu au inundat străduțele unui orășel, după un accident

Valoarea totală a acordului este de aproape 10,6 milioane lei plus TVA, după ce autoritatea contractantă îl estimase inițial la circa 12,3 milioane lei plus TVA. Cifra este cu peste 70% mai mică decât cea aferentă precedentului acord cadru de furnizare de gaze pe 1 an, semnat de SRI în august 2022. 

Deal-ul de acum a fost perfectat prin negociere directă fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, pe piața la disponibil a Bursei Române de Mărfuri (BRM).

VIDEO Unul dintre cei mai valoroși fotbaliști din toate timpurile a venit lângă Hagi ca acționar al clubului Farul Constanța. Cel mai important nume din fotbalul mondial care se alătură unei echipe din România CITEȘTE ȘI VIDEO Unul dintre cei mai valoroși fotbaliști din toate timpurile a venit lângă Hagi ca acționar al clubului Farul Constanța. Cel mai important nume din fotbalul mondial care se alătură unei echipe din România

″Utilizarea acestei proceduri de realizare a achiziției prin accesarea pieței la disponibil, administrată de Bursa Română de Mărfuri SA, este pe deplin justificată prin prisma următoarelor avantaje: a) posibilitatea obținerii unui preț avantajos, într-un cadru organizat, ca rezultat al confruntării directe dintre cerere și ofertă (în cadrul ședinței de tranzacționare electronică există posibilitatea îmbunătățirii permanente a prețurilor ofertate de brokerii vânzători); b) premisele executării în bune condiții a acordului cadru, întrucât ofertanții participanți la ședințele de tranzacționare sunt atent selecționați de către Bursa Română de Mărfuri înainte ca aceștia să fie admiși la tranzacționare; c) premisele existenței unui număr mare de ofertanți datorită cantităților importante tranzacționate la nivelul total al pieței, fiind asigurat un nivel mai mult decât satisfăcător al concurenței″, explică UM 0929 București.

Unitatea SRI a primit o singură ofertă, care a și fost atribuită, acordul cadru fiind semnat cu furnizorul de gaze naturale Nova Power&Gas din grupul E-INFRA al antreprenorilor clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu.

Boloș confirmă: Am renunțat la intenția de a impozita veniturile din dobânzi la titluri de stat CITEȘTE ȘI Boloș confirmă: Am renunțat la intenția de a impozita veniturile din dobânzi la titluri de stat

Anunțul de atribuire nu menționează prețul pe MWh prevăzut de acordul cadru. Datele BRM arată că, din vară, contractele retail de vânzare de gaze încheiate de clienți finali pe Bursă prevăd de cele mai multe ori prețuri (cu tarife de rețea incluse) mai mici de 400 lei/MWh, unele chiar sub plafonul maxim legal pentru clienți noncasnici de 370 lei/MWh.

Cu totul altfel stăteau lucrurile în pragul toamnei anului trecut, în plină criză energetică, amplificată de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

Inundațiile din Slovenia au blocat producția VW, în cea mai mare uzină din Germania. Angajați trimiși acasă și plătiți în regim de Kurzarbeit CITEȘTE ȘI Inundațiile din Slovenia au blocat producția VW, în cea mai mare uzină din Germania. Angajați trimiși acasă și plătiți în regim de Kurzarbeit

Atunci, pe 30 august 2022, SRI a încheiat un acord cadru de furnizare de gaze naturale tot pe 12 luni, dar la o valoare mai mult decât triplă față de cea de acum, de 37,6 milioane lei plus TVA. Acordul a fost semnat de UM 0929 București cu compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze din România. La fel ca acum, înțelegerea a fost perfectată prin negociere directă.

Procedura, prevăzută de legislația UE și națională a achizițiilor publice, a fost justificată de SRI prin ″extrema urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă (…)″.

VIDEO Lovitură pentru Rusia în Marea Neagră. Forțele speciale ucrainene au recucerit „Turnurile Boiko\ CITEȘTE ȘI VIDEO Lovitură pentru Rusia în Marea Neagră. Forțele speciale ucrainene au recucerit „Turnurile Boiko" din Crimeea într-o „operațiune unică”

″În urma postării ordinului inițiator de cumpărare, transmis de autoritatea contractantă în ringul bursier administrat  de Bursa Română de Mărfuri, la termenul limită de depunere a ofertelor, respectiv 19.08.2022, nu a fost depusă nicio ofertă, astfel că procedura de achiziție a fost anulată. Vechiul acord cadru expira la data de 31.08.2022, iar în situația în care nu se atribuia un nou acord cadru, conform legislației în domeniu, în vigoare, furnizarea gazelor naturale era preluată de către furnizorii de ultimă instanță (FUI), la prețurile practicate de aceștia, stabilite lunar, mult mai mari decât cele obținute pe piața bursieră. Având în vedere argumentele invocate și creșterea accentuată prețurilor pe piețele de profil, s-a impus inițierea unei proceduri de achiziție prin negociere fără publicarea prealabilă″, a arătat atunci unitatea de achiziții a SRI.

În august 2022, piața era practic blocată pe segmentul contractelor directe cu clienți finali, iar pe segmentul spot, cotațiile ajunseseră să depășească uneori nivelul de 1.000 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
sri gaze naturale
nova power&gas
sri romgaz
achiziții gaze brm
preț gaze naturale
preț plafonat gaze