Consumul de gaze al României se va dubla în următorii patru-cinci ani, iar producția din Marea Neagră nu va fi suficientă, spune șeful Transgaz. De unde am putea importa gaze

Consumul de gaze al României se va dubla în următorii patru-cinci ani, iar producția din Marea Neagră nu va fi suficientă, spune șeful Transgaz. De unde am putea importa gaze
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 sep 2023

​Consumul de gaze al României se va dubla în următorii patru-cinci ani, odată cu trecerea marilor termocentrale de pe cărbune pe gaz și odată cu racordarea de noi localități la rețea. Astfel că nici măcar producția de gaze din Marea Neagră nu fi suficientă pentru a acoperi necesarul intern și vom fi nevoiți să apelăm la importuri, spune directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

„Eu vă spun: în următorii patru-cinci ani, pe măsura declinului producției interne de gaze, atât la OMV Petrom, cât și la Romgaz, unde avem un declin natural al producției - azi avem cam 9 miliarde de metri cubi de gaze (pe an - n.r.), nici gazele din Marea Neagră, circa 8 miliarde de metri cubi, nu vor satisface necesarul României”, a spus Sterian, prezent la Simpozitul Român al Energiei (SIREN).

Cine sunt noii consumatori

În acest moment, consumul intern al țării este de 10-11 miliarde de metri cubi, scrie Hotnews.ro.

Potrivit lui Sterian, există un interes mare pentru racordarea la rețea a unor localități prin programul Anghel Saligny, ceea ce va crește consumul țării cu 3-4 miliarde de metri cubi pe an.

În plus, centralele care până acum consumau cărbune, Turceni, Mintia și Ișalnița, vor trece la gaze, iar noua centrală de la Iernut, tot pe gaze, va fi gata și ea în următorii ani.

6 vinuri cu care mergeți la sigur, recomandate de experții Unvinpezi.ro CITEȘTE ȘI 6 vinuri cu care mergeți la sigur, recomandate de experții Unvinpezi.ro

Azomureș și Alro, unii dintre cei mai mari consumatori de gaze din țară, și-ar putea relua activitatea oricând, iar noi investiții au fost anunțate în acest peisaj, a continuat Sterian.

„Ne apropiem de 20 de miliarde (consum de gaze pe an - n.r.). Prevăd că România, în 2027-2028, va avea nevoie în plus de 4-5 miliarde de metri cubi de gaze pe lângă cele extrase din Marea Neagră. Eu le văd venind din import, din zona Mării Caspice și din terminalele LNG din Turcia și din Grecia”, a mai spus șeful Transgaz.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
gaze