Statul român va încasa dividende în valoare de 434,5 milioane de lei de la Romgaz, o sumă de de 2,5 ori mai mică decât cea de anul trecut

Statul român va încasa dividende în valoare de 434,5 milioane de lei de la Romgaz, o sumă de de 2,5 ori mai mică decât cea de anul trecut
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 apr 2020

Statul român va primi în acest an 434,5 milioane de lei drept dividende de la principala companie producătoare de gaz din România, Romgaz, la care este acționar principal cu 70%. Miercuri, adunarea generală a Romgaz a aprobat un dividend brut pe acțiune de 1,61 lei, de aproape 2,5 ori mai mic decât cel distribuit anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dividendul acordat în 2020 este de 2,5 ori mai mic decât cel din 2019, aferent rezultatelor pe 2018. Astfel, anul trecut, statul român a încasat de la Romgaz un dividend de 4,17 lei/acțiune, din care 1,86 lei divident suplimentar.

Valoarea dividendului pe acțiune repartizat din profitul net realizat în anul 2019 este de 1,32 de lei, reprezentând aproximativ 50,27% din profitul net de repartizat. În total, valoarea dividendelor aferente exercițiului 2019 este de 535,7 milioane de lei.

Rompetrol simte nevoia să precizeze că propunerea pentru dividende a venit de la KJK Balkan Holding, cum a indicat Profit.ro CITEȘTE ȘI Rompetrol simte nevoia să precizeze că propunerea pentru dividende a venit de la KJK Balkan Holding, cum a indicat Profit.ro

La acestea se mai adaugă alte 84,8 milioane de lei, jumătate din “valoarea amortizării mijloacelor fixe și valoarea mijloacelor fixe și proiectelor de investiții abandonate în anul de raportare și care au avut ca sursă de finanțare de cheltuieli necesară dezvoltării și modernizării producției de gaze naturale”, reprezentând dividende din rezultatul reportat.

Rezultă o valoare a dividendului din rezultatul reportat de 0,22 lei/acțiune.

Dividendul brut agregat, de 1,61 lei/acțiune, are un randament net de 5,81% raportat la prețul de închidere de joi, de 27,7 lei/acțiune. Randamentul net este, însă, mai mic dacă avem în vedere achizițiile de peste an, respectiv de 4,41% raportat la nivelul la care este media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200). Data plății este stabilită pentru 24 iulie.

Romgaz a avut un an 2019 extrem de dificil, în pricipal ca urmare a adoptării controversatei OUG 114/2018, dar și a condițiilor de piață la nivel european și local, caracterizate de o supraofertă de gaz și un nivel ridicat al înmagazinărilor, situație care se va repeta și în acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
dividende
romgaz
venituri
buget