TABEL Noi scumpiri. Prețul benzinei, cu 5-7 bani peste cel al motorinei

TABEL Noi scumpiri. Prețul benzinei, cu 5-7 bani peste cel al motorinei

Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 30 mai 2023

Cea mai ieftină benzină standard vândută în stațiile Petrom din capitală se poate cumpăra cu 6,49 lei/l, prețul cu care se achiziționează cea mai scumpă motorină standard în aceleași stați, în urma deciziei liderului pieței de a scumpi marți benzina cu 4 bani/l.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Și în stațiile premium OMV, dar și în cele operate de MOL sau Rompetrol, motorina este mai scumpă decât benzina cu 5-7 bani/l, după ce în urmă cu 8 luni diferența era în favoarea celei din urmă, dieselul costând chiar și cu 1,5 lei/l mai mult ca benzina.

Engie și Amazon au inaugurat cea mai mare fermă agrovoltaică din Italia CITEȘTE ȘI Engie și Amazon au inaugurat cea mai mare fermă agrovoltaică din Italia

Singurele stații din capitală în care benzina se poate achiziționa la un preț inferior (6,43-6,48 lei/l) motorinei (6,47-6,50 lei/l) sunt cele operate de Lukoil.

Evoluția prețurilor benzinei și motorinei în stațiile din capitală

Evoluția prețurilor benzinei și motorinei în stațiile din capitală

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, carburanții, în special diesel-ul, s-au scumpit considerabil. Pe 26 februarie 2022, motorina și benzina se vindeau deja la un preț mediu de peste 7,10 lei/l.

În luna iunie 2022, prețul motorinei standard a depășit chiar și nivelul de 9,2 lei/l, cu 2,74 lei sau 42,5% mai ridicat decât cel actual.

Ca și în cazul gazului natural, și în cel al motorinei, Uniunea Europeană, inclusiv România, era dependentă de Rusia, fiind importator net.

În ultima parte a anului trecut, anticipând embargoul impus de UE importului de țiței rusesc, pe 5 decembrie, și apoi celui de produse rafinate rusești, pe 5 februarie, toate companiile distribuitoare de carburanți europene au importat masiv motorină, date fiind atât structura consumului, majoritar de diesel, cât și cea deficitară a producției.

Presiunea venită pe partea de cerere a dezechilibrat raportul de prețuri dintre motorină și benzină din partea a doua a anului trecut, care s-a reflectat în cotațiile internaționale ale celor două tipuri de produse, raport care, în prezent, ca urmare a stocurilor de motorină realizate, trece printr-un fenomen contrar.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
omv
petrom
lukoil
mol
rompetrol
embargo
rusia