TABEL OMV Petrom a efectuat cea mai mare scumpire a benzinei și motorinei din acest an

TABEL OMV Petrom a efectuat cea mai mare scumpire a benzinei și motorinei din acest an
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 24 ian 2023

Liderul pieței de distribuție a carburanților, OMV Petrom, a efectuat marți cea mai mare scumpire de la începutul anului, de 9 bani/l, aproape dublă celei cu care obișnuise piața în ultima săptămână, relevă date analizate de Profit.ro. Companiile concurente vor efectua în următoarele ore o mișcare similară, cu atât mai mult cu cât cotațiile internaționale ale petrolului se află la maximele ultimei luni, iar Rompetrol a anunțat intrarea în revizie a celei mai mari rafinării autohtone, Petromidia. Totodată se apropie și momentul în care importul de benzină și motorină din Rusia va fi interzis, iar România este importatoare netă de motorină.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Față de ultima zi a anului trecut, în care a fost eliminată reducerea de 50 de bani convenită de Guvern și companii, dar și redusă acciza la nivelul minim UE, benzina s-a scumpit cu 58 de bani/l, iar motorina cu 60 de bani/l, în urma evoluției cotațiilor internaționale ale petrolului și produselor petroliere.

În urma scumpirilor de sâmbătă, prețul benzinei standard a ajuns la stațiile Petrom din capitală la 6,53-6,59 lei/l, iar cel al motorinei standard la 7,69-7,72 lei/l, iar în cele OMV, la 6,64-6,68 lei/l, respectiv, 7,77-7,80 lei/l.

Negocierile PPC - Enel România: Oferta grecilor, mai puțin de jumătate decât costul achizițiilor corespunzătoare recente finalizate pe piața elenă CITEȘTE ȘI Negocierile PPC - Enel România: Oferta grecilor, mai puțin de jumătate decât costul achizițiilor corespunzătoare recente finalizate pe piața elenă

Luni, Lukoil și Rompetrol au scumpit benzina cu 5 bani/l, după ce OMV Petrom efectuase o mișcare similară în weekend.

Prețurile în stațiile Lukoil din capitală au ajuns la 6,44-6,49 lei/l în cazul benzinei standard și la 7,59-7,62 lei/ în cel al motorinei standard.

În urma scumpirilor efectuate luni de Rompetrol, cel mai ieftin combustibil diesel era comercializat în stațiile companiei din capitală la același preț ca în cele MOL, la 7,67 lei/l, iar cea mai ieftină benzină din aceleași stații se situa la 6,54 lei/l.

În următoarele 10 zile, până la intrarea în vigoare a embargoului impus de UE importului de produse petroliere din Rusia, cea mai mare rafinărie autohtonă, Petromidia (responsabilă pentru 40% din capacitatea de rafinare de pe teritoriul României), își va reduce capacitatea de producție, pentru a efectua lucrări de schimbare și regenerare a catalizatorilor, decocsare și alte operațiuni specifice de mentenanță.

Rompetrol a anunțat că pe parcursul lucrărilor programate, compania va continua să asigure necesarul de carburanți pe piața din România. Carburanții produși în rafinăria Petromidia se adresează prioritar pieței domestice, dar susțin și realizarea de exporturi în țări precum Republica Moldova, Georgia și Bulgaria.

Motivația scumpirilor: prețul petrolului Brent este în creștere pe piețele internaționale de peste 2 săptămâni, de la un nivel de 77,8 dolari/baril pe 4 ianuarie, el tranzacționându-se în prezent la unul de 86,15 dolari/baril, cel mai ridicat din ultima lună.

În plus, Uniunea Europeană va interzice majoritatea importurilor de produse petroliere rusești pe cale maritimă începând cu data de 5 februarie 2023, iar traderii europeni se grăbesc să își umple tancurile petroliere cu motorină rusească, anticipând o modificare a rutelor globale de aprovizionare și la majorarea volatilității prețurilor.
viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
omv
petrom
lukoil
mol
rompetrol