TABEL Prima scumpire a motorinei din ultimele 10 zile. Diferența față de prețul benzinei a urcat la 25 de bani

TABEL Prima scumpire a motorinei din ultimele 10 zile. Diferența față de prețul benzinei a urcat la 25 de bani

Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 29 aug 2023

Liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, a scumpit marți motorina cu 5 bani/l, păstrând același preț la benzină, după o perioadă de aproape 2 săptămâni de relativă acalmie. Comparativ cu prtețurile de pe 17 august, dieselul este cu 5 bani/l mai scump, în timp ce benzina cu un ban pe litru mai ieftină.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În urma majorării de prețuri de marți un litru de motorină se poate cumpăra în stațiile Petrom cu 7,42-7,45 lei/l, iar în cele OMV cu 7,50-7,53 lei/l.

DOCUMENT Cum a ajuns compania de stat strategică Romaero să-și plătească facturile de curent la Hidroelectrica ″în natură″ CITEȘTE ȘI DOCUMENT Cum a ajuns compania de stat strategică Romaero să-și plătească facturile de curent la Hidroelectrica ″în natură″

Cea mai ieftină motorină poate fi achiziționată în stațiile Lukoil, cu 7,36-7,39 lei/l, însă probabil că și compania controlată de gigantul rus, așa cum ne-a obișnuit, va urma, alături de ceilalți competitori de la Mol și Rompetrol, exemplul liderului pieței, și va scumpi dieselul în următoare ore.

Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a ajuns la 25 bani/l, după ce până în urmă cu o lună și jumătate dieselul fusese timp de câteva luni mai ieftin decât benzina.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie 2022, carburanții, în special diesel-ul, s-au scumpit considerabil. Pe 26 februarie 2022, motorina și benzina se vindeau deja la un preț mediu de peste 7,10 lei/l. În luna iunie 2022, prețul motorinei standard a depășit chiar și nivelul de 9,2 lei/l.

Evoluția prețurilor benzinei și motorinei în stațiile din capitală

Evoluția prețurilor benzinei și motorinei în stațiile din capitală

Ca și în cazul gazului natural, și în cel al motorinei, Uniunea Europeană, inclusiv România, era dependentă de Rusia, fiind importator net.

În ultima parte a anului trecut, anticipând embargoul impus de UE importului de țiței rusesc, pe 5 decembrie, și apoi celui de produse rafinate rusești, pe 5 februarie, toate companiile distribuitoare de carburanți europene au importat masiv motorină, date fiind atât structura consumului, majoritar de diesel, cât și cea deficitară a producției.

Presiunea venită pe partea de cerere a dezechilibrat raportul de prețuri dintre motorină și benzină din partea a doua a anului trecut, care s-a reflectat în cotațiile internaționale ale celor două tipuri de produse, raport care, apoi, ca urmare a stocurilor de motorină realizate, a trecut printr-un fenomen contrar.

În prezent, stocurile realizate sunt pe cale de epuizare, ceea ce face ca raportul dintre prețul benzinei și motorinei să revină la situația din 2022.

Un alt element care poate explica evoluția prețurilor vine de pe partea de cerere, care în această perioadă înregistrează o creștere sezonieră, multă lume plecând în vacanțe cu mașinile.

În plus, cererea de carburanți a crescut, potrivit datelor OMV Petrom, cu 3% în prima jumătate a anului comparativ cu cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut.

Motorina s-a scumpit cu peste un leu pe litru în ultimele 3 luni, la începutul verii aceasta costând aproximativ 6,4 lei/l, în timp ce, în prezent prețul unui litru de carburant diesel a ajuns la 7,4 lei/l. În stațiile premium, OMV, motorina standard a sărit de 7,5 lei/l. Și prețul benzinei a crescut considerabil de la începutul verii, cu aproximativ 80 de bani/l.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
omv
petrom
lukoil
mol
rompetrol
scumpiri