Tranzacție surpriză: Un antreprenor francez de Top 500 a cumpărat două proiecte de parcuri eoliene românești

Tranzacție surpriză: Un antreprenor francez de Top 500 a cumpărat două proiecte de parcuri eoliene românești

Lucrări de construcție la un parc eolian dezvoltat de Qair în Polonia, iulie 2021. Sursă foto: https://www.qair.energy/

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 iul 2021

Grupul francez independent de producție de energie Qair, fondat în anii ‘90, controlat și condus de omul de afaceri Jean-Marc Bouchet, a preluat două proiecte de parcuri eoliene românești, cu putere instalată totală vizată de aproape 60 MW, amplasate în județele Constanța și Brăila, relevă documente oficiale analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Printr-o subsidiară înființată în România, grupul a cumpărat integral firmele locale dezvoltatoare ale celor două proiecte eoliene de la fostul proprietar al acestora, compania daneză Global Wind Power, al cărei model de business constă în dezvoltarea de unități de producție de energie eoliană și ulterior vânzarea lor către investitori instituționali sau industriali, eventual cu păstrarea operării și mentenanței parcurilor.

BestJobs vine la bursă pentru listarea primelor sale obligațiuni CITEȘTE ȘI BestJobs vine la bursă pentru listarea primelor sale obligațiuni

Grupul francez a preluat astfel, de la danezi, firmele Extrapower SRL și A-Z Market Construction SRL, dezvoltatoarele proiectelor de parcuri eoliene Cobadin din Constanța (putere instalată proiectată de 50 MW) și Bordei Verde (Brăila, 8 MW).

Tranzacție surpriză: Un antreprenor francez de Top 500 a cumpărat două proiecte de parcuri eoliene românești
Stadiul proiectului eolian Cobadin, 2019, în prezentarea vânzătorului. Sursă: https://globalwindpower.com/

Stadiul proiectului eolian Cobadin, 2019, în prezentarea vânzătorului. Sursă: https://globalwindpower.com/

Proiectul de la Cobadin a fost inițiat în urmă cu peste 10 ani, primul acord de mediu pentru acesta fiind acordat în 2009. Cel de la Bordei Verde datează din 2012. Danezii le-au scos pe ambele la vânzare încă din 2019.

VIDEO Valeriu Gheorghiță: E foarte probabil ca din septembrie să administrăm doza a treia pentru personalul medical, pentru persoanele cu boli cronice și cele peste 65 de ani CITEȘTE ȘI VIDEO Valeriu Gheorghiță: E foarte probabil ca din septembrie să administrăm doza a treia pentru personalul medical, pentru persoanele cu boli cronice și cele peste 65 de ani

Jean-Marc Bouchet, proprietarul Qair, cumpărătorul proiectelor, declara recent că grupul francez are la dispoziție un capital de 300 milioane euro pentru dezvoltare, printre țintele sale investiționale numărându-se "intrarea pe noile piețe promițătoare din Spania, Grecia și România". Qair are în vedere și dezvoltarea de proiecte fotovoltaice în România, precum și majorarea la 110 MW a portofoliului său local de proiecte eoliene.

Bouchet s-a clasat anul acesta pe locul 397 în topul celor mai bogați francezi întocmit de publicația challenges.fr, cu o avere estimată la 250 milioane euro.

Rohlik, cel mai mare supermarket online din Cehia, își pregătește intrarea în România - CTP îi construiește un depozit CITEȘTE ȘI Rohlik, cel mai mare supermarket online din Cehia, își pregătește intrarea în România - CTP îi construiește un depozit

Potrivit celor mai recente date disponibile, grupul a terminat anul trecut cu rulaj de circa 100 milioane euro. Qair exploatează active de producție de energie regenerabilă de 500 MW, derulează lucrări de construcție la unități de 719 MW și deține un portofoliu de proiecte de dezvoltare cu putere instalată totală vizată de 1 GW în 16 țări din Europa, America de Sud, Africa și Asia, care ar urma să fie puse în funcțiune până în 2022.

Cei de la Qair sunt implicați și într-un proiect de construire a unei facilități de producție de hidrogen verde în Franța, cu punere în funcțiune estimată pentru 2023, investiție estimată la circa 25 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
investitii energie regenerabila
proiecte parcuri eoliene
subventii energie regenerabila
green new deal
pnrr investitii regenerabile
qair energy
global wind power
parc eolian cobadin
parc eolian bordei verde