Tranzacție: Unul din cei mai bogați și influenți magnați din Kazahstan, încuscrit cu "tatăl națiunii", intră pe piața românească a gazelor

Tranzacție: Unul din cei mai bogați și influenți magnați din Kazahstan, încuscrit cu "tatăl națiunii", intră pe piața românească a gazelor

Kairat Boranbayev. Sursă foto: https://report.az/

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 17 dec 2020

Unul dintre cei mai bogați și influenți oameni de afaceri din Kazahstan, cu avere estimată de Forbes la peste jumătate de miliard de doari, implicat în industria de hidrocarburi a statului central asiatic, inclusiv în colaborarea acesteia cu gigantul rus de stat Gazprom, dar și în petrochimie, turism, fast food sau fotbal, intră pe piața românească a gazelor naturale ca asociat minoritar direct al unei companii locale de profil, relevă date analizate de Profit.ro.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Este vorba de Plus Energy Point SRL, o firmă românească de trading și furnizare de gaze înființată în 2013 și care operează inclusiv pe hub-ul central-european de la Baumgarten din Austria (CEGH), fiind unul dintre primii traderi români înregistrați la CEGH. Compania s-a remarcat în 2014 ca fiind inițiatoarea primei tranzacții cu gaze derulate la Bursa Română de Mărfuri (BRM), din postura de vânzător de gaze aduse din import.

Plus Energy Point SRL, care s-a specializat în furnizarea de gaze către clienți industriali mari, potrivit site-ului propriu, este controlată de un vehicul juridic înregistrat în Malta, Energy Stream Ltd., și condusă de Dan Marian, potrivit datelor termene.ro. Acesta, cu studii de drept și afaceri la București și Moscova, este actualmente deținător indirect și director general al producătorului de echipamente de foraj petrolier UPET Târgoviște, fiind în trecut CEO al Upetrom Ploiești, șef de restructurare și dezvoltare la Rompetrol și director general al Alumina Oradea, deținută de concernul rus Ruskii Alumini.

VIDEO Covid-19: Campania de vaccinare a fost lansată în Canada CITEȘTE ȘI VIDEO Covid-19: Campania de vaccinare a fost lansată în Canada

Administrator unic al Energy Stream Ltd. este Damir Spudic, director financiar și membru al Consiliului de Administrație al concernului croat Energia Naturalis, cu operațiuni extinse inclusiv în distribuția și furnizarea de gaze naturale, fiind cel mai mare importator de gaze rusești din fosta țară iugoslavă. De altfel, de luna trecută, divizia de gaze a Energia Naturalis, Prvo Plinarsko Drustvo (PPD), a primit aprobare de la ANRE pentru a activa ca trader de gaze în România.

Plus Energy Point a avut un parcurs financiar sinuos de la înființare, potrivit datelor financiare raportate oficial la Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Cifra de afaceri a companiei a urcat de la 5,14 milioane lei în 2013 la 16,36 milioane lei în 2014, după care a coborât sub 250.000 lei în 2015 și a fost zero în 2016 și 2017.

A revenit în forță în 2018, cu un rulaj de peste 74 milioane lei și profit net de 2,72 milioane lei, intrând și în topul principalilor importatori de gaze din România, potrivit datelor ANRE.

Domeniul schiabil al stațiunii Sinaia va fi deschis la sfârșitul acestei săptămâni, dar cu restricții CITEȘTE ȘI Domeniul schiabil al stațiunii Sinaia va fi deschis la sfârșitul acestei săptămâni, dar cu restricții

Plus Energy Point a fost înființată de Marian Dan, ca asociat unic, în 2013. În 2017, compania a fost vândută 100% cetățeanului rus domiciliat în Elveția Konstantin Shmelev. Potrivit declarației de avere a fostei viceguvernatoare a Băncii Naționale a Republicii Moldova, Cristina Harea, soția lui Marian Dan, prețul de vânzare a fost de 55.000 euro.

În anul următor, 2018, Shmelev i-a vândut înapoi lui Dan 100% din părțile sociale ale Plus Energy Point. Konstantin Shmelev a fost în trecut director financiar al RosUkrEnergo, compania ruso-ucraineană care până în 2009 era unicul importator de gaze rusești în Ucraina, fiind controlată în mod egal de Gazprom și de o firmă elvețiană deținută de oamenii de afaceri ucraineni Dmytro Firtash și Ivan Fursin.  

Ulterior, tot în 2018, în firma românească a intrat ca asociat, cu 50% din capital, vehiculul juridic maltez Energy Stream Ltd, care în cele din urmă a ajuns să dețină integral Plus Energy Point. 

Anul trecut, cifra de afaceri a Plus Energy Point a fost din nou zero. Tot în 2019, în toamnă, s-a convenit de principiu ca firma să fie vândută 100% unei entități juridice din Kazahstan, AATD LLP, și unei persoane fizice din aceeași țară, Kairat Boranbayev. În octombrie 2020, Energy Stream Ltd., asociatul unic al Plus Energy Point, a decis să vândă 97,5% din părțile sociale ale firmei românești către AATD, iar restul de 2,5% către Boranbayev. Altă decizie a fost ca Dan Marian să rămână administrator al Plus Energy Point, alături de un kazah nou-numit în funcție – Nurdaulet Muslimov.

Cehia reinstaurează interdicția de circulație pe timpul nopții și reînchide restaurantele CITEȘTE ȘI Cehia reinstaurează interdicția de circulație pe timpul nopții și reînchide restaurantele

Puținele date publice disponibile arată că AATD LLP, cu acționariat necunoscut, își are sediul în cel mai mare oraș din Kazahstan (fostă capitală) Almaty și activează în domeniul imobiliar.

Kairat Boranbayev este, în schimb, unul dintre cei mai bogați și influenți oameni de afaceri din Kazahstan. Contactat prin intermediul grupului său de companii, Almaly Asset Management, Boranbayev nu a răspuns întrebărilor Profit.ro, printre care cea cu privire la raporturile sale cu AATD LLP.

"Vă pot confirma doar că într-adevăr a avut loc această tranzacție. Sunt doar administrator al companiei și nu am fost implicat în tranzacție", a declarat, pentru Profit.ro, Dan Marian.

Kairat Boranbayev a fost, la începutul anilor 2000, director executiv al operatorului sistemului național de transport de gaze din Kazahstan, KazTransGas, companie care se ocupă și de comerțul cu gaze cu Rusia. Ulterior, până în 2014, a fost președinte și director general al KazRosGas, un joint venture între compania petrolieră kazahă de stat KazMunayGas (care deține Rompetrol) și Gazprom înființat pentru operațiuni comune ale celor două state în domeniul producției, transportului, tradingului și procesării de gaze

Guvernul britanic înăsprește restricțiile în Londra, din cauza creșterii numărului cazurilor de Covid-19, care poate avea legătură cu o nouă tulpină a coronavirusului CITEȘTE ȘI Guvernul britanic înăsprește restricțiile în Londra, din cauza creșterii numărului cazurilor de Covid-19, care poate avea legătură cu o nouă tulpină a coronavirusului

Din 2014, Kairat Boranbayev deține și conduce grupul de companii Almaly Asset Management, cu operațiuni în petrochimie, turism, fast-food, imobiliare, divertisment și altele. Grupul deține și franciza McDonald’s în Kazahstan, Rusia și Belarus, una dintre cele mai importante surse de venituri ale sale. Forbes, care îi prezintă în detaliu afacerile, estimează averea lui Boranbayev la peste jumătate de miliard de dolari.

Omul de afaceri kazah are și o participație de 70% la compania căreia i s-a încredințat concesiunea tuturor parcărilor cu plată din metropola Almaty. 

Kairat Boranbayev mai deține și conduce clubul de fotbal kazah Kairat Almaty, multiplu campion al Kazahstanului și competitor în Champions League, și este membru al board-ului fundației UEFA pentru copii.

VIDEO Campania de vaccinare în masă din SUA a început la New York, cu o asistentă de la terapie intensivă din Queens CITEȘTE ȘI VIDEO Campania de vaccinare în masă din SUA a început la New York, cu o asistentă de la terapie intensivă din Queens

În 2013, fiica lui Kairat Boranbayev, Alima, s-a căsătorit cu Aysultan Nazarbayev, unul dintre nepoții fostului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, care deține încă titlul oficial de "tată al națiunii" conferit de Parlament și care este actualul șef al Consiliului care coordonează structurile militare și de securitate ale statului. La nunta celor doi a cântat și rapperul american Kanye West, care anul acesta a candidat la președinția SUA (60.000 de voturi în 12 state). Presa britanică a scris atunci că West ar fi încasat un onorariu de 3 milioane de dolari pentru prestația sa. În 2014, la petrecerea organizată la Londra pentru ziua de naștere a lui Kairat Boranbayev ar fi cântat Nicole Scherzinger (ex-Pussycat Dolls), pentru peste 100.000 de lire sterline.

Aysultan Nazarbayev, absolvent al Academiei Militare Regale Sandhurst din Marea Britanie, ofițer de informații și jucător profesionist de fotbal, a murit în august anul acesta la Londra, cu puțin timp înainte de a împlini 30 de ani, în urma a ceea ce se presupune că a fost un atac de cord. El se afla sub tratament pentru dependență de cocaină. Anul trecut, Aysultan Nazarbayev a atacat un polițist la Londra, după care a încercat să se sinucidă. 

În februarie 2020, nepotul lui Nursultan Nazarbayev și ginerele lui Kairat Boranbayev acuzase, într-o postare pe contul său de Facebook, că mama sa, fiica fostului președinte și fostă președintă a Senatului din Kazahstan, alături de actualul ei soț Kairat Sharipbayev, șef al KazTransGas, ar fi conspirat împotriva lui Nursultan Nazarbayev și a lui Kairat Boranbayev pentru a pune mâna pe un contract prin care gazul kazah ar fi vândut Gazprom la prețuri "de nimic" prin intermediul unei firme ale cărei profituri ar ajunge "în portofelele" elitei ruse, inclusiv la Vladimir Putin și Alexei Miller, șeful Gazprom.

Postarea a dus ulterior, după decesul autorului, și la speculații nedovedite cu privire la un posibil asasinat.

viewscnt
Afla mai multe despre
kazahstan gaze naturale
kazahstan rusia gazprom
kazmunaygas gazprom
magnat kazahstan
furnizare gaze naturale romania
romania rusia gazprom gaze naturale