UE se așteaptă la o nouă reducere a livrărilor de gaze rusești și pregătește un plan pentru reducerea cererii

UE se așteaptă la o nouă reducere a livrărilor de gaze rusești și pregătește un plan pentru reducerea cererii
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 iun 2022

Comisarul pentru Energie al Uniunii Europene, Kadri Simson, a declarat că este probabilă o ”întrerupere gravă” a aprovizionării cu gaze a Uniunii Europene din Rusia, ea îndemnând țările să își actualizeze planurile de urgență pentru șocurile de aprovizionare și să folosească alți combustibili acolo unde este posibil, pentru a păstra gazele, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, știm că este posibilă o perturbare foarte serioasă, iar acum pare probabilă. Am făcut o muncă foarte importantă pentru a fi pregătiți pentru asta. Dar acum este momentul să o intensificăm”, a declarat Kadri Simson, după o întâlnire a miniștrilor Energiei.

FOTO Volkswagen a dezvăluit cum va arăta înlocuitorul lui Passat, modelul electric ID.7 CITEȘTE ȘI FOTO Volkswagen a dezvăluit cum va arăta înlocuitorul lui Passat, modelul electric ID.7

Comisia Europeană va prezenta luna viitoare un plan pentru ca țările UE să își coordoneze pregătirile pentru noi șocuri de gaze, deoarece Rusia a tăiat sau redus deja livrările pentru 12 din cele 27 de state membre ale blocului, scrie News.ro

Planul UE va identifica măsuri pentru reducerea cererii de gaze și va identifica sectoarele critice în care reducerea cererii de gaze ar putea perturba lanțurile de aprovizionare, a spus Simson.

Luni mai devreme, ea a spus că cetățenii, care sunt clasificați drept ”consumatori protejați” de gaze în conformitate cu normele UE, vor fi protejați de orice restricții privind utilizarea gazului.

Simson a spus că cele mai recente reduceri ale livrărilor de gaze ale Moscovei către Europa au fost menite să destabilizeze piața energetică a Europei, să umfle prețurile energiei deja în creștere și să împiedice țările să umple depozitele de gaze înainte de sezonul de încălzire de iarnă.

Rusia a negat că reducerile sunt premeditate și a atribuit scăderea bruscă a livrărilor prin conducta Nord Stream 1 din această lună pe seama problemelor cu echipamentele.

Țările UE sunt în mare parte responsabile pentru propriile politici energetice, iar Simson a îndemnat guvernele naționale să acționeze acum pentru a reduce consumul de gaze - inclusiv prin utilizarea de mai puțină energie - pentru a se asigura că depozitele sunt suficient de pline pentru a suporta orice șocuri suplimentare de aprovizionare în iarna viitoare.

Stocurile combinate de gaze ale țărilor UE sunt pline în proporție de aproape 57%, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe. Cu toate acestea, nivelurile de umplere variază de la o țară la alta, depozitele din  Germania fiind umplute în proporție de 57%, față de 97% în Polonia și 39% în Ungaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
uniunea europeana