Un gigant al energiei care tocmai a intrat în România și unul care vrea să plece, puși față în față la tribunal de criza energetică cauzată de ger în Texas

Un gigant al energiei care tocmai a intrat în România și unul care vrea să plece, puși față în față la tribunal de criza energetică cauzată de ger în Texas
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 9 mar 2021

Gigantul australian Macquarie, care a preluat cea mai mare parte a activelor CEZ din România, și americanii de la ExxonMobil, care vor să-și cedeze participația de 50% din concesiunea offshore Neptun Deep din sectorul românesc al Mării Negre, sunt implicați într-un litigiu în justiția din SUA, în urma gravei crize energetice cauzate de gerul neobișnuit care a lovit recent statul american Texas.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2 CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2

ExxonMobil se numără printre cei mai mari producători și furnizori de gaze din Texas, în timp ce divizia Macquarie Energy a australienilor este unul dintre liderii tradingului angro de gaze din stat.

Din cauza condițiilor meteo, ExxonMobil nu a putut onora o comandă de gaze a Macquarie, la care se angajase contractual. Americanii au invocat forța majoră, însă australienii nu au acceptat scuza și le cer să le plătească penalități de 11,7 milioane dolari, transmite Reuters.

Mesaj - Cotația euro/leu poate ajunge la 4,89 sau chiar 4,90 în următoarele 2 - 3 săptămâni CITEȘTE ȘI Mesaj - Cotația euro/leu poate ajunge la 4,89 sau chiar 4,90 în următoarele 2 - 3 săptămâni

În replică, ExxonMobil s-a adresat justiției și a solicitat confirmarea de către judecători a forței majore ca motiv de neonorare a contractului, pentru a scăpa de penalități. Procesul este în prezent pe rol.

Interesant este că, din același motiv, și Macquarie a invocat forța majoră în relația contractuală cu Exxon, pentru o altă livrare de gaze naturale nedusă la capăt, la care australienii se angajaseră față de americani, potrivit sursei citate.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

Din cauza frigului, care a dus la înghețarea multor instalații de producție, transport și distribuție, coroborată cu creștere masivă a cererii în special în scopul încălzirii, prețurile la gaze în Texas au consemnat creșteri astronomice luna trecută, la echivalentul a peste 700 dolari/MWh. La curent electric, prețul pe piața angro a atins și plafonul oficial de 9.000 dolari/MWh, iar scumpirea îi afectează masiv și pe clienții casnici.

Nicușor Dan arată imaginea competenței statului după 44 ani: Nici azi nu avem un inventar al clădirilor cu risc seismic din București! CITEȘTE ȘI Nicușor Dan arată imaginea competenței statului după 44 ani: Nici azi nu avem un inventar al clădirilor cu risc seismic din București!

Guvernatorii din Texas și Louisiana au luat măsuri de urgență în sector, interzicând exporturile de gaze naturale și obligându-i pe producători să aprovizioneze cu prioritate centralele generatoare de energie electrică și termică.

Potrivit analiștilor, ca jucător de top în tradingul de gaze texan, Macquarie ar putea înregistra un profit de peste 300 milioane dolari de pe urma scumpirilor din februarie.

Peste 4 milioane de locuitori ai Texasului au rămas fără curent electric și căldură în timpul valului de frig de luna trecută, care a provocat disfuncționalități majore în sistemul energetic al statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire gaze
prabusire productie gaze
criza energetica texas
exxonmobil neptun deep
macquarie cez romania