Statul român vrea finanțare de la americani pentru preluarea de către Romgaz a participației ExxonMobil la Neptun Deep

Statul român vrea finanțare de la americani pentru preluarea de către Romgaz a participației ExxonMobil la Neptun Deep
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 9 dec 2020

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, și directorul companiei de stat Romgaz, Adrian Volintiru, au discutat cu șefa agenției de credit de export a SUA Exim US, Kimberly Reed, despre sprijinul pe care România îl poate primi pentru a începe să extragă gaze din Marea Neagră, în condițiile în care Romgaz se află în negocieri pentru preluarea pachetului ExxonMobil la concesiunea offshore Neptun Deep. La întrevedere a participat și ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Calculul este că, odată cu deblocarea investițiilor în Marea Neagră, România are șanse să devină cel mai mare producător de gaze și energie din Europa.

Șeful Romgaz, Adrian Volintiru, a vorbit și despre intenția companiei românești de a construi o fabrică de metanol, pentru acest plan Romgaz având nevoie fie de un investitor pentru construirea fabricii, fie de un un partener alături de care să investească în producerea de metanol.

În pofida restricțiilor generate de pandemie, piața asigurărilor a crescut cu 4,8% în primele 9 luni și a ajuns la 8,5 miliarde de lei CITEȘTE ȘI În pofida restricțiilor generate de pandemie, piața asigurărilor a crescut cu 4,8% în primele 9 luni și a ajuns la 8,5 miliarde de lei

În replică, Kimberly Reed a precizat că intenția Exim US este de a sprijini investiții strategice în România și de a asigura linii de finanțare de aproximativ 7 miliarde de dolari, arătând că bazele dezvoltării proiectelor din domeniul energetic au fost puse prin Memorandumul de Înțelegere cu Exim US semnat la Washington.

"Avem un istoric bun împreună și dorim să vă fim de ajutor în continuare, următoarele luni", a declarat Reed. Ea a precizat că Exim US este pregătită să acorde finanțare și pentru alte proiecte, însă partea română trebuie să aplice, iar dacă proiectele depuse se încadrează în standardele cerute, va fi semnată o colaborare sau un acord între părți, precum cel semnat în luna octombrie cu ministrul Virgil Popescu pentru centrala nucleară Cernavodă.

La finalul lunii octombrie, ministrul Popescu declara că "Guvernul evaluează un scenariu prin care Romgaz să preia întreaga participație a Exxon, să vină cu 50% în acest consorțiu, 50% este la Petrom, și împreună să scoată acele gaze din Marea Neagră".

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz exxonmobil neptun deep
gaze naturale marea neagra
acord romania sua energie
romgaz neptun deep virgil popescu