VIDEO&FOTO Statul român plătește firma care i-a vândut un parc eolian în vârf de munte să i-l și repare

VIDEO&FOTO Statul român plătește firma care i-a vândut un parc eolian în vârf de munte să i-l și repare

Sursă foto: https://enpr.ro/

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 ian 2024

O companie de stat care a cumpărat în 2022 un parc eolian cu putere instalată de 15 MW îi plătește acum vânzătorului și lucrări de reparații și întreținere a unității de producție de energie regenerabilă și a instalațiilor de racordare a acesteia la rețea, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul de resort, a finalizat în urmă cu 2 ani achiziția parcului eolian de 15 MW Curcubăta, amplasat în județul Alba, în Munții Bihorului, la altitudini cuprinse între 1.560 și 1.850 metri.

Un nou lanț de benzinării va fi lansat în România CITEȘTE ȘI Un nou lanț de benzinării va fi lansat în România

Până acolo se ajunge pe un drum forestier cu lungimea de 11 kilometri.

INFOGRAFIC The Economist: România va avea cel mai rapid ritm de creștere a economiei în Uniunea Europeană, chiar până în 2028 CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC The Economist: România va avea cel mai rapid ritm de creștere a economiei în Uniunea Europeană, chiar până în 2028

Prețul total de achiziție a fost de peste 72 milioane lei, conform rapoartelor financiare ale SAPE. Parcul eolian are capacitate de funcționare limitată la 11,5 MW. SAPE spune că în 2022, primul an în care a fost proprietară, centrala i-a adus venituri de 4,78 milioane lei, la cheltuieli de 2,73 milioane lei. Anul a fost marcat de scumpirea galopantă a energiei electrice pe piețele angro.

Vânzătorul a fost societatea Energo Proiect SRL, deținută 100% și condusă de omul de afaceri clujean Sorin Bădău, potrivit termene.ro.

Scădere a profitului Tesla. „Mulți s-au îndoit de viabilitatea mașinilor electrice, dar în 2023 cea mai vândută mașină de pe planetă a fost electrică” CITEȘTE ȘI Scădere a profitului Tesla. „Mulți s-au îndoit de viabilitatea mașinilor electrice, dar în 2023 cea mai vândută mașină de pe planetă a fost electrică”

Valoarea totală a investiției în construirea parcului, pus în funcțiune în 2015, s-a ridicat la 110,5 milioane lei, din care peste 58 milioane lei au reprezentat fonduri de stat nerambursabile, europene și naționale. La acel moment, în compania dezvoltatoare a fost prezentat ca asociat și antreprenorul Silviu Prigoană.

Acum, Energo Proiect a primit un contract de 2,55 milioane lei plus TVA de la SAPE, pentru ″lucrări de reparații linii electrice subterane (LES) 20 kV și servicii de întreținere instalații și echipamente centrală electrică eoliană (CEE) Curcubăta″. Firma clujeană a fost, de altfel, singura ofertantă la procedura simplificată de achiziție publică organizată de SAPE.

ULTIMA ORĂ VIDEO „Mama tuturor încălcărilor” - miliarde de conturi afectate pe site-uri populare, precum LinkedIn, Snapchat, Venmo, Adobe și X CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO „Mama tuturor încălcărilor” - miliarde de conturi afectate pe site-uri populare, precum LinkedIn, Snapchat, Venmo, Adobe și X

″La CEE Curcubăta pot să apară evenimente care impun efectuarea unor intervenții minore pentru reconectarea parcului în schema de funcționare normală și resetarea comunicațiilor. Deasemenea, pot să apară probleme neprevăzute care conduc la funcționarea parcului eolian pe o singură linie electrică, în alimentare radială, cu reducerea puterii de funcționare, urmată de deconectarea totală, ca urmare a declanșării protecțiilor din stația Băița și din punctul de conexiune.

Având în vedere că, în prezent, ambele LES 20 kV sunt nefuncționale, ca urmare a unor evenimente neprevăzute, este necesară repararea acestora, în regim de urgență, pentru restabilirea stării de funcționare a parcului. Executantul va asigura personal specializat și atestat pentru prestarea de servicii și execuția de lucrări în instalații electrice, care să poată asigura întretinerea instalațiilor și echipamentelor din CEE Curcubăta, astfel încât să minimizeze pe cât posibil pierderile de producție cauzate de întreruperi în funcționarea parcului eolian″, se arată în documentația de atribuire a procedurii, demarată în decembrie 2023.

VIDEO Un Boeing 757 și-a pierdut roata din față în timp ce se pregătea de decolare. „S-a desprins și s-a rostogolit de pe deal\ CITEȘTE ȘI VIDEO Un Boeing 757 și-a pierdut roata din față în timp ce se pregătea de decolare. „S-a desprins și s-a rostogolit de pe deal"

Contractul include lucrări de reparații LES 20 kV de racord CEE Curcubăta, servicii de întreținere echipamente și instalații electrice, inclusiv instalații auxiliare de joasă tensiune și iluminat de urgență, servicii de întreținere perimetru bobine de reactanță, servicii de întreținere clădire punct de conexiune, servicii de îndepărtare vegetație în zona parcului eolian, servicii de întreținere sisteme de telecomunicație aferente CEE Curcubăta, asistență și suport logistic pentru echipele ce asigură mentenanța turbinelor eoliene, asistență și suport logistic (inclusiv tehnic, dacă este cazul) pentru persoane delegate de către SAPE (personal propriu sau terți) pentru acces în parcul electric eolian și alte servicii de întreținere nemenționate, dar necesare în vederea menținerii funcționării CEE Curcubăta.

Energo Proiect SRL a fost înființată în 2006. Compania a terminat 2022, anul finalizării tranzacției cu SAPE, cu profit net de 56,5 milioane lei și venituri totale de 126,6 milioane lei. În 2021, Energo Proiect a avut pierderi de 11,4 milioane lei, la venituri de sub 9 milioane lei.

VIDEO Ziarul Unirea

viewscnt
Afla mai multe despre
societatea de administrare a participațiilor în energie sape
sape parc eolian
sape achiziții
sape investiții
parc eolian silviu prigoană